mobilis interaktív élményközpont

Make it Open

 
Projekt címe:
Make it Open
 
Projekt azonosítószáma:
872106
 
Támogatási program:
Horizont 2020
 
A Mobilis Közhasznú Nonprofit Kft. által elnyert finanszírozás összege: 22 812,50 EUR
 
Projektidőszak:
2020. október 1. – 2023. szeptember 30.
 
Projekt összefoglaló:
A Make it Open egy széleskörű együttműködésen alapuló páneurópai projekt, amely a nyitott iskola (open schooling), az alkotópedagógia (maker education) és a közösségi tudomány (citizen science) megközelítéseiből merít, hogy színt vigyen a természettudományos és a STEM (MTMI) tantárgyak oktatásába. A projekt célja, hogy az oktatási intézmények számára az eddigiektől eltérő megközelítést dolgozzon ki és valósítson meg az úgynevezett nyitott iskola (open schooling) módszerével. A nyitott iskola olyan megközelítés, amelynek keretében az iskola és tágabb közössége célzott együttműködést alakít ki. A családok, a szakemberek és más érdekelt felek együttműködnek a tanárokkal és a diákokkal annak érdekében, hogy a legfontosabb helyi kihívásokra megoldást találjanak, hozzájáruljanak a közösség fejlődéséhez, és előmozdítsák az aktív globális polgári magatartást. A nyitott iskola egy olyan szakkifejezés, amely a helyszín, az idő, a tanítási szerepek és a módszerek tekintetében „nyitott” tanulást írja le.
 
2017 és 2020 között ezt a célkitűzést szolgálta többek között a – részben a jelen projekt előzményének tekinthető – Open Schools for Open Societies (OSOS) elnevezésű, európai uniós támogatással megvalósult projekt is, amelyben európaszerte ezer iskola vett részt.
 
A tanárok és oktatók támogatása érdekében a Make it Open projekt olyan intézkedés-, eszköz- és forrástárat hoz létre, amelyet a szakemberek szabadon használhatnak. Ennek részei:
 
1. Tájékoztató csomagok kerülnek kidolgozásra tanárok és intézményvezetők részére, amelyekből a tanárok bővebb információhoz juthatnak a nyitott iskola jellemzőiről, az ilyen gyakorlat előnyeiről, és arról, hogy hogyan lehet elkezdeni a nyitott oktatási gyakorlatok felfedezését az adott iskolán/közösségen belül.
 
2. A nyitott oktatást támogató központok (hubok): 2022-ben tíz országban indulnak el a nyitott oktatást támogató nemzeti központok (hubok). A központok oktatási inkubátorként működnek, és arra ösztönzik az iskolákat, hogy nyitott iskolai környezetté és a közösségi jólét színterévé alakuljanak át. A központok az adott országban a nyitott oktatás fő kapcsolattartási pontjai, ennek keretében támogatóként és közvetítőként működnek, valamint képzést és rendszeres találkozókat kínálnak a tanárok és más oktatók számára.
 
3. Tananyagok (learning scenarios) és tanegységek (learning units): A projekt keretében 16 tananyag kerül kifejlesztésre, amelyek témái a táplálkozástól a fizikai alapjelenségek megértésén át a környezet- és levegőszennyezésig terjednek. A tananyag lényegében a nyitott iskola útiterve. Az iskolák által választható és követhető tevékenységekből – tanegységekből – és lépésekből állnak. Az elsődlegesen a 9-15 éves korosztályba tartozó diákoknak és átlagosan 180 perces időtartamra tervezett anyagok 6-12 tanegységből állnak, az oktatókat lépésről lépésre végigvezetve a tananyagon. Egyúttal megadják azt a szabadságot, hogy megvalósítható a teljes tartalmuk, de az egyedi igényekhez szabható módon adaptálhatók, tanegységenként, külön is jól használhatók.
 
4. Nyitott iskola navigator (Open Schooling Navigator): A Nyitott iskola navigátor egy online platform, amely támogatja a tanárokat a nyitott oktatás különböző formáinak felfedezésében, inspirációt nyújt nyitott iskolai projektek kipróbálására és létrehozására, és lehetővé teszi a tapasztalatok és a tudás megosztását. A navigátor keretében elérhetők a projekt keretében kidolgozott tájékoztató csomagok, valamint a 16 tananyag is. Ezeket a tananyagokat úgy kell tekinteni, mint egy támogató keretet a tanárok számára, amely lehetővé teszi egy nyitott iskolai projekt megvalósítását a diákokkal. A navigátor tartalmat, eszközöket és kontextust biztosít az adott projekthez, továbbá segít abban, hogy az iskolát körülvevő közösség eszközzé és partnerré válhasson. A navigátor segítségével lehetőség van egy adott tananyag teljes egészében, változatlan formában történő átvételére, illetve a tanár dönthet úgy is, hogy csupán egy-egy tanegységet választ ki és épít be a tanmenetbe.
 
5. Tömeges nyílt online kurzusok (Massive Open Online Courses, MOOC): A projekt keretében tömeges nyílt online kurzusok lesznek elérhetők, amelyek támogatást nyújtanak a saját nyitott iskolai tananyagok kiválasztásában és kidolgozásában. A kurzus összekapcsolja a nyitott oktatás terén különböző szintű tapasztalattal rendelkező tanárokat és oktatókat. Az első kurzusra 2023 első félévében kerül sor, időtartama 4 hét lesz, és ezt követően is elérhető marad.
 
Projektpartnerek:
Projektvezető: • Bloomfield Science Museum Jerusalem (Izrael)
Konzorciumi tagok: • Columbia Transformative Learning Technologies Lab (Egyesült Államok)
• Copernicus Science Centre (Lengyelország)
• Ecsite (the European Network for Science Centres & Museums) (Belgium)
• European Schoolnet (Belgium)
• Forth (Egyesült Királyság)
• Waag (Hollandia)
Harmadik felek: • Asociaţia Secular-Umanistă din România (Románia)
• Centro Ciência Viva de Lagos (Portugália)
• Mobilis Közhasznú Nonprofit Kft. (Magyarország)
• Museos Científicos Coruñeses (Spanyolország)
• SciCo (Görögország)
• Tom Tits Experiment (Svédország)
A projekt az Európai Unió Horizont 2020 kutatási és innovációs programjának támogatásával, a 872106 sz. Támogatási Szerződés keretében valósul meg.
 
Ha többet szeretne tudni a projektről, látogassa meg a „Make it Open” projekt weboldalát -
about – make it open - vagy lépjen kapcsolatba a Mobilis munkatársával, Keszthelyi Bernadettel a keszthelyi.bernadett##kukac##mobilis-gyor.hu email címen.
 
HÍREK A PROJEKTRŐL

Hírek

2024/07/05

VII. Győri Gyerekegyetem élményei

Újra általános iskolás diákok váltották az egyetemi hallgatókat a Széchenyi István Egyetem előadótermeiben, kutató- és fejlesztőlaborjaiban.
2024/07/03

Győrkőcök a Mobilisben

A Mobilis Interaktív Élményközpont együttműködésben a Széchenyi István Egyetemmel idén is csatlakozik az ország legnagyobb...
2024/05/30

Vodafone Magyarország Alapítvány fókuszcsoportos kutatás

A Vodafone Magyarország Alapítvány megbízásából Sziva Dániel fókuszcsoportos kutatást végez a magyarországi középiskolai tanárok körében.

Facebook

Bezár
Keresendő kifejezés