mobilis interaktív élményközpont

Csillagászat

Földöntúli élmények - távcsöves csillagászati bemutató

A Mobilis tetőteraszán közelebb kerülhetsz az Univerzum csodáihoz. Távcsőbe nézve szemünk elé tárulnak a Világegyetem kincsei.
Newton típusú, 35 cm átmérőjű távcsövünkbe tekintve lehetőséged lesz messzi-messzi galaxisokat szemügyre venni. Halvány csillagködök és zsúfolt csillaghalmazok pillanthatók meg az égbolton.

Program:
1. Hold – A dagadó Hold ezen az éjszakán szép látványt nyújt, ezért természetesen távcsővégre kapjuk. Megfigyeljük a terminátorvonal árnyékait, valamint a fontosabb tengereket és krátereket.
2. Macskaszem-köd: NGC 6543 – Első célpontunkkal rögtön megmutatjuk milyen lehetőséget rejt, ha nem csak a távcsőbe pillantunk, hanem fényképezünk is. Ennek a planetáris ködnek nagyon izgalmas szerkezete van, a belső sűrűbb részeket akár a távcsőbe pillantva is láthatjuk, a külső tartományok viszont csak asztrofotón tanulmányozhatók, ezért természetesen készítünk is néhányat!
3. Herkules gömbhalmaz: M 13 – Kilépünk a Galaxisuk fősíkjából, és annak halójában található gömbhalmazt vizsgáljuk, mely csodálatos látvány a nagy átmérőjű távcsőben nézve, de kedvet csinálhat a saját otthoni, akár kézi távcsövekkel való észlelésre is.
4. Bode és Szivar galaxis: M 81, 82 – Egy látómezőben két látványos galaxist pillanthatunk meg, ha a Nagymedve Csillagkép felé fordítjuk a távcsövet
5. Virgo galaxis és galaxis halmaz – Az univerzum egyik legnagyobb struktúrái a galaxishalmazok. Ebből mi a Földről azt érzékeljük, hogy egy kisebb égboltterületen sok galaxist látunk. Ezek közül a leglátványosabbak nagyobb távcsőben szemmel is láthatóak, de tervezünk valós időben asztrofotó készítését is.
A program ára: 3.500,-Ft/fő (helyszíni jegyváltás)

Korosztály: A program mindenki számára érdekes lehet, de az általunk javasolt korosztály 8-99 év.

Név
Telefonszám
Email cím
Időpont
Hány fő érkezik a programra (saját magát is beleszámolva)?

Milyen korosztályt képviselnek a résztvevők?

Üzenet

Hírek

2024/05/10

Mérnöki iránytű - pályaorientáció másképp

Pályaorientációs programsorozatunkat a Széchenyi István Egyetemmel szoros együttműködésben...
2024/05/06

MAÚT - LEGO építési pályázat

A Magyar Út- és Vasútügyi Társaság, a Széchenyi István Egyetem stratégiai partnere LEGO építési pályázatot hirdet.
2024/04/29

Kísérletbazár

Nagy örömünkre immár nyolcadik alkalommal rendeztük meg legnagyobb tudománynépszerűsítő...

Facebook

Bezár
Keresendő kifejezés