mobilis interaktív élményközpont

VII. Győri Gyerekegyetem élményei

2024.07.05. 10:36
Újra általános iskolás diákok váltották az egyetemi hallgatókat a Széchenyi István Egyetem előadótermeiben, kutató- és fejlesztőlaborjaiban.
A nagysikerű programot 2017 nyarán indította útjára a Széchényi István Egyetem és a Mobilis Interaktív Élményközpont. Június 24-én 62 résztvevővel startolt el a VII. Győri Gyerekegyetem.
A népszerű nyári tábor során a 9-14 éves gyerekek betekinthetnek az egyetemen zajló aktuális kutatási munkába, a hallgatók életébe, valamint ízelítőt kapnak az előttük álló tanulási és pályaválasztási lehetőségről miközben megismerkednek a különböző tudományterületekkel.
Az idei évben a mesterséges intelligencia témakör izgalmas világával ismekedhettek meg a résztvevők.
Keszthelyi Bernadett, a Mobilis ügyvezetője és prof. dr. Horváth Zoltán a Gépészmérnöki, Informatikai és Villamosmérnöki Kar dékánja nyitották meg a tábort. Majd kezdetét vette a felfedezés: előadások, labor és hallgatói versenycsapatok látogatása napi sporttevékenységgel fűszerezve.
A Gyerekegyetem programfelépítése az igazi egyetemi hallgatók napirendjéhez hasonló. Az előadásokat, szemináriumokat egyetemi oktatók tartják. A gyerekek előtt megnyílnak az ajtók és megismerhetik a győri és az óvári karok képzésit, amiket az egyetemi oktatók és a hallgatói csoportok interaktív előadások és játékos foglalkozások segítségével mutatnak be.
Első nap az alapokkal kezdődött, ismerkedés egymással és a tábor fő témájával, a mesterséges intelligencia fogalmával. Ezt követte a gyakorlati alkalmazás területeinek megismerése. Találkozhattak a résztvevők az Arrabona Racing Team csapatával, valamint a SZE Közúti és Vasúti Járművek Tanszék és Járműipari Kutatóközpont laboratóriumban tettek látogatást. Második nap az Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kar fogadta a kisiskolás egyetemistákat, ahol a Smart Farmon talajvizsgálati gyakorlat, drónirányítás, traktorozás, később gazdászbajnokság színesítte a programot.
Szerdán olyan izgalmas témák kerültek elő mint a jog, a közlekedésbiztonság és a MI kapcsolata. Mi alapján dönt egy robot? Jó az, ha a házi feladathoz MI-t használunk? Területek, ahol a drónok használata veszélyes lehet. A Szenavis Betonkenu csapatnál, a Széchenyi István Egyetem Egyetemi Könyvtár és Levéltárban  logikai játékokkal várták a csapatokat.
A nap zárása sárkányhajózás volt, ami minden évben visszatérő kedvenc a programok során. Csütörtökön egész napos program várt a résztvevőkre az Apáczai Csere János Pedagógiai, Humán- és Társadalomtudományi Karon. Tesztelték a gyerekek a mesterséges intelligenciát a meseírás és illusztrálás területén.
Pénteken a Digitális Fejlesztési Központ jóvoltából kiderült mire használjuk kép- és videófelismerés során a mesterséges intelligenciát, hogyan segíti az egészségügyet. A SZESE E-Sport csapatnál profi versenyautó szimulátorokat és játékokat lehetett kipróbálni, a SZESAT kollégák segítségével zeneszerkesztés és telefonbeszélgetés során tesztelték a gyerekek a mesterséges intelligenciát.
A hét zárása a gyerekegyetem diplomaosztó ünnepségével záródott, megszerzésének természetesen nem feltétele a záróvizsga, csak az aktív és lelkes részvétel.


Köszönjük támogatóink hozzájárulását.

Hírek

2024/07/05

VII. Győri Gyerekegyetem élményei

Újra általános iskolás diákok váltották az egyetemi hallgatókat a Széchenyi István Egyetem előadótermeiben, kutató- és fejlesztőlaborjaiban.
2024/07/03

Győrkőcök a Mobilisben

A Mobilis Interaktív Élményközpont együttműködésben a Széchenyi István Egyetemmel idén is csatlakozik az ország legnagyobb...
2024/05/30

Vodafone Magyarország Alapítvány fókuszcsoportos kutatás

A Vodafone Magyarország Alapítvány megbízásából Sziva Dániel fókuszcsoportos kutatást végez a magyarországi középiskolai tanárok körében.

Facebook

Bezár
Keresendő kifejezés