9026 Győr, Vásárhelyi Pál u. 66.     +36 (96) 618-118, +36 (20) 296-8680     mobilis##kukac##mobilis-gyor.hu

Kereső

Nyelv

Kiskosár

Kosár tartalma 0 termék
Összesen 0 Ft
Bezár
A termék sikeresen a kosárba került!
Gyengénlátó Változat

Még több Mobilis

Zajlik az élet a Mobilisben. Minden nap van egy-egy izgalmas foglalkozás nálunk. Szakkört, ismeretterjesztő előadást, kísérleti bemutatót, vezetett foglalkozást tartunk, hiszen a Mobilis célja, hogy hozzájáruljon a természettudományos tárgyak népszerűsítéséhez, a nem formális tanulási lehetőségek bővítéséhez, az élményszerű oktatás elterjesztéséhez és ezen keresztül a természettudományos és műszaki pályák népszerűsítéséhez. Hétköznapjainkba, tevékenységeinkbe szeretnénk bepillantást nyújtani honlapunk látogatóinak. A tartalmat folyamatosan igyekszünk bővíteni, fotókat is mutatni. Jó olvasást kívánunk!

JÁRMŰMÉRNÖK HALLGATÓK A MOBILISBEN

A Széchenyi István Egyetem járműmérnök hallgatói több ízben választották kutatási projektjük helyszínéül a Mobilis Digitális Műhelyét. Legutóbbi alkalommal a programozásban nyújtottunk segítséget angol nyelven. A capstone 3 projekt lényege, hogy arduino segítségével 8 – motorblokkra kötött - szenzor adatait olvassák be. Az adatokat majd tovább elemzik, amit kutatási munkájukhoz használnak fel. A projektmunka mérnöki kompetenciákat fejleszt, programozás, szenzor építés, feladatköröket érintve.

Kollégánk a programozás alapjait ismertette a hallgatókkal, közösen dolgoztak az arduino-val, illetve a szenzorok is a Mobilis műhelyében készültek. Hogy miért nálunk találkoznak? Elmondásuk szerint gazdag a rendelkezésre álló eszközpark és a Mobilis Műhelyben kiépített infrastruktúra (asztali forrasztás, arduino) megkönnyíti a munkájukat. 

Műhelyünk eszközparkja lehetőséget biztosít a hagyományos (forrasztás, ragasztás) barkácsolásra, illetve a digitális (programozás, 3D tervezés és nyomtatás, lézervágás) kivitelezésre. Egy-egy projekt munkafolyamataihoz – tervezés és kivitelezés - infrastruktúrát tudunk biztosítani. Örülünk, ha ilyen és hasonló megkereséseknek tehetünk eleget.


Ahogy már Einstein is megmondta: Az életben a legjobb dolgok azok, amikor az ember tisztán látja az összefüggéseket. Havi rendszerességgel a fizika törvényeinek nagy kérdéseit fejtegetjük szakkörös diákjainkkal. Közösen gondolkodunk, számolunk, mérünk és kísérletezünk. Együtt vitatjuk meg a fizika, a számok, képletek, az elmélet és gyakorlat kérdéseit.  Vidám hangulatú alkalmainkon azoknak igyekszünk segítséget nyújtani, akik emelt vagy középszintű érettségi vizsgát szeretnének tenni fizikából, vagy felsőoktatási tanulmányaikhoz kapcsolódóan szeretnék tudásukat, ismereteiket bővíteni. Kollégánk vezetésével interaktív alkalmainkon méréseket, kísérleteket végezhetnek a részvevők a 11-es fizika tananyaghoz, fakultációhoz kapcsolódóan. Ezzel is igyekszünk a felzárkózást, a pályaválasztó fiatalokat támogatni.


Digitális Műhelyünk többféle lehetőséget kínál a kreatívitás kibontakoztatására. Egyetemi projektmunkák, alkotópedagógiai tematikus alkalmaink mellett hetente otthont  adunk textiles foglalkozásoknak is, ahol a szorgos-dolgos lányok különböző lakásdekorációs, illetve egyszerűbb használati tárgyakat - tűpárna, hajgumi, hátizsák, párna - készítenek digitális varrógépekkel. Ez a délután a csajok napja, kreativitással, élményekkel gazdagon. Az elkészített tárgyakat mindenki hazaviheti az elkészítést követően.


Képzelj el egy világot magadnak, egy várost, ahol akár az életed is le tudnád élni! Ahol szinte minden a te fantáziádra van bízva. Egy mini okos város, amelynek arculata, fenntarthatósága, jövője a te terveid alapján formálódik. Na ilyen kalandos foglakozás a Jövő városa szakkörünk, ahol a részvevők, épp úgy mint a „nagyok”, megtervezik és megalkotják álmaik városát - érintve az irányíthatóság, fenntarthatóság, megújuló energia témaköröket. Kollégáink mentorálásával izgalmas felfedezéseket, virtuális sétákat tesznek a világ egy-egy különleges városában, épületében. Körbejárják a nagyvilágot, hogy tájékozottak legyenek, majd 3D nyomtatóval, műhelyünk eszközparkjának használatával el is készülnek a megálmodott „otthonok”. Amíg azonban a terv úgymond valósággá válik, addig a résztvevők számos érdekességgel találkozhatnak. Az alkotás során érintett technológiák, kompetenciák a későbbiekben az élet számos területén hasznosak lesznek.


A Mobilis 2014-ben indított először LEGO robot szakkört. A próbálkozás abszolút sikere, hogy a tagjaiból megalakult a Mobilis Bits MRGT csapata, akik azóta számos LEGO (világ) verseny sikert zsebeltek be. Időközben az alapító tagok helyére - korosztályváltás, költözés és az élet egyéb szépségei miatt – a szakkörből újabb tagok kerültek a Bits csapatába, akikkel minden héten lázas munka folyik a Mobilisben. Szabadidejüket a szakkörön kívül is gyakran töltik együtt; táboroznak, kirándulnak.

A LEGO kisgyerekkoruk óta jelen van az életükben, a kérdésre, hogy mióta legóznak, leginkább az volt a válasz, hogy nem is emlékeznek rá, annyira kicsik voltak. Az építőkockákkal való játék szeretete a Bits csapatához vezetett, ahol a csapatmunka, STEM, algoritmikus gondolkodás, kutatás, forráselemzés, prezentációs és programozás képességek is fejlődnek, nem beszélve az értékes közösségi élményekről.

Csapattagok: Angster Zsófia (2017-), Angster Barnabás (2017-), Erdélyi Balázs (2018-), Nagy Zsombor (2022-), Pintér Dániel (2021-), Pintér Gábor (2022-), Törös Gergő (2020-)

Mobilis Bits facebook oldal >>> Mobilis Bits weboldal >>>

 

A csapat sikerrel szerepelt a FIRST LEGO League robotépítő és –programozó világverseny győri regionális fordulóján, ami 2023. január 21-én volt a Mobilisben. A robotépítést hónapokkal ezelőtt elkezdték, a kitartó munka pedig meghozta gyümölcsét. Ezúton is gratulálunk a fiataloknak, hiszen a tapasztalat és élmény mellett több díjjal is gazdagodtak.

Alapérték, innováció és robot design kategóriában is a dobogó legfelső fokán állt a "pikachu csapat" szombaton. Így összetett kategóriában is első helyezettek, ezzel kivívták az egyenesági továbbjutást. Ők már biztos ott lesznek az FLL nemzeti döntőjén február 25-26-án, Szegeden. Gratulálunk!

   

Újabb kreatív vendégek jártak a Mobilisben. A Make it open projekt keretében a Szent Benedek Általános Iskola tett látogatást a Digitális Műhelyünkben január 28-án. A Művészet és a tudományok: átmenet a 2D-ből a 3D-be tananyaghoz kapcsolódóan megismerkedhettek a lézervágás és gravírozás technológiájával, majd elkészítették saját tolltartójukat. A diákok rendkívül élvezték a tolltartó összeszerelését és díszítését. 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az elektromosság varázsa 2023. február 3. 16:00 - 16:40
Mozgasd a robotot! 2023. február 4. 10:15 - 11:30
Az elektromosság varázsa 2023. február 4. 11:40 - 12:20
Mozgasd a robotot! 2023. február 4. 12:30 - 13:45
Most jól befűtünk! 2023. február 4. 16:00 - 16:40
Mozgasd a robotot! 2023. február 11. 10:15 - 11:30
Mozgasd a robotot! 2023. február 11. 12:30 - 13:45
A csillagokig és tovább... 2023. február 11. 14:00 - 15:30

Slovakia Ring