MOBILEUM

Projekt címe:
MOBILEUM - Cooperation of mobility related interactive science exhibitions

Projekt azonosítószáma:
SKHU/1902/1.1/086

Támogatási program:
Interreg V-A Szlovákia- Magyarország Együttműködési Program

A Mobilis Közhasznú Nonprofit Kft. által elnyert Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozás összege(85%): 394.242,13 EUR
Hazai társfinanszírozás összege (10%): 46.371,42 EUR
Önerő (5%): 23.190,71 EUR.

Projektidőszak:
2020. október 1 - 2022. szeptember 30.

Projekt összefoglaló:
Új attrakciók létesítése a MOBILIS Interaktív Kiállítási Központban - digitális alkotóműhely, slottingpálya kialakítása és szimulátorok beszerzése

1. A tárgyi projektben az újonnan kialakításra kerülő digitális alkotóműhelyben (makerspace) olyan kreatív digitális tervezés és alkotás valósul meg, amely a hagyományos és a legmodernebb technológiák ötvözetének felhasználásával, valós problémákra fókuszált projektek megoldását célozza. Az alkotóműhely látogatói a tanulási folyamat során használható, működő alkotásokat hoznak létre alkotópedagógiai módszerekkel támogatva, ezekhez az adott életkorban biztonságosan használható szerszámokat, eszközöket alkalmazzák, melyeket a legújabb digitális technológiákkal „okosítanak” fel, felhasználva különféle digitális technikákat, eszközöket (3D nyomtatók, lézervágó, mikrokontrollerek, szenzorok, digitális hímző-, varrógépek, stb.) A digitális alkotóműhely nyitott lesz minden korosztály számára, illetve nyitott műhelyként segítheti az egyetemi hallgatóinak projektjeit is.
A digitális alkotóműhely lényege, hogy sok különféle eszköz (lsd. fentebb) és technika áll rendelkezésre egy helyen, amelyből vezetett foglalkozások során önállóan alkotva tevékenykedhetnek a tanulók, látogatók, iskolai csoportok.
Többféle korosztálynak, sokféle foglakozástípust kínálunk majd a nyitvatartási időben, hogy minél több látogató elérhesse a műhely új technológiáit (szakkörök, táborok, ünnepekhez kötődő foglalkozások, iskolai témanapok, pedagógus workshopok stb.).
A megvalósuló alkotótér kapcsot jelenhet a felsőoktatás, a közoktatás és az ipari szereplők, szolgáltató szektor szereplői között: nyitott, innovatív műhelyként olyan közösségi térként funkcionál majd, ahol workshopok, képzések is szerveződhetnek, amelyekben a digitális gyártási eszközökhöz hozzáférés biztosítva van.
A projektben megvalósuló új attrakciók kialakításánál cél volt a meglévő kiállítás és a digitális alkotóműhely egy térben történő elhelyezése. A kiállítás látogatói így betekintést kaphatnak a diákok alkotó tevékenységébe, a látogatók pedig a műhelymunka közben közvetlen közelségbe kerülnek a meglévő kiállítási tárgyakhoz, attrakciókhoz.
Az alkotóműhely eszközei részben helyhez kötöttek, részben mobilak. A fixen elhelyezett eszközök az egyedi acél térelválasztó beépített tárolószerkezetben kapnak helyet. A mobil eszközök ellátása részben vezetéknélküli technológiával, részben az álmennyezeti térből és padlódobozokból ellátott munkaasztalokon lehelyezett csatlakozási pontokon keresztül történik. A műhely, a tárgyaló és a földszinti iroda kialakításához is szükséges a világítás feltételeinek javítása. Ezen terekben a fényforrások cseréje, számuk növelése szükséges.
A digitális alkotóműhely kialakításához a funkcióváltásból adódóan komoly infrastrukturális fejlesztéseket kell végezni, mind az erős-, mind gyengeáramú rendszerek terén. Ennek első lépése a rögzített acél térelhatároló szerkezet erős- és gyengeáramú ellátásának kiépítése.
Az alkotóműhely mellett (az egyik meglévő emeleti helyiségben) workshop terem kialakítását és bútorozását tervezzük a beruházás keretében, illetve ezen kívül a Mobilis földszintjén kialakításra kerül egy oktatói szoba az alkotóműhely foglalkozásvezetőinek, oktatóinak.

2. A beruházás keretében telepítésre kerül az első emeleti kiállítótérben az alkotóműhely mellett kettő darab professzionális, de amatőr sportolók, látogatók számára is használható versenyautó szimulátor, melyek 12 éves kortól felnőtt méretig lesznek használhatóak.

3. Ezen felül egy, a Slovakia Ring vonalvezetésének megfelelő 4 sávos slotting pálya, versenyautó modellekkel, valamint a hozzá tartozó terepasztal (mely a Slovakia Ring valós terepviszonyait követi) telepítése. A versenypálya egyedisége abban rejlik, hogy a versenyautók sebessége, a pálya mellett a kerékpárállványokra felállított és stabilizált kerékpárok kerekének fordulatszámától függ, mely korosztálytól függetlenül aktivitásra épülő látványelemmé válik.


Főkedvezményezett:

Výcvikové zariadenie pre vodičov s.r.o.
A projekt során a vezető partner szerepét Szlovákia legnagyobb autómotorsport pályájának a SlovakaiRingnek az üzemeltetője látja el. A SlovakiaRing egy több funkcióval rendelkező technikai sportkomplexum. A létesítmény 2010 óta üzemel 85 hektáron, melynek leghosszabb nyomvonala 5922 méter, ám a pálya belsejében több aszfaltcsík is fut, így összesen 12 pályakombinációt tudnak kialakítani 2,7 és 5,9 kilométer között, két menetirányban is. Az átadása óta további kiegészítő funkcióval bővült szolgáltatási palettája, úgymint terep versenyek, gokartversenyek szervezése. Évente mintegy 40 ezer külföldi turistát vonz a pálya, amely több száz környékbelinek jelent munkalehetőséget. A projektben tervezett tevékenysége is egy újabb funkcióbővítés, melynek eredményeképpen egy kiállító térrel gazdagodik a létesítmény.

Kedvezményezett:
Mobilis Közhasznú Nonprofit Kft.

A kedvezményezettek együttműködésének előnyei:

A közös tevékenységek révén a partnerek tapasztalatcsere programokat fognak szervezni, megosztják kiállítási eszközeiket és infrastruktúrájukat, a közös rendezvények által mindkét attrakció népszerűsítésre kerül a határrégióba látogató turisták számának növelése érdekében.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

BESZERZÉSI ELJÁRÁSOK:

1. Projektmenedzsment tevékenység ellátása
Ajánlatkérés (2020. 09.24.)

2. Közbeszerzési szaktanácsadói feladat ellátása
Ajánlatkérés (2020. 11. 11.)

3. Tervezői feladatok ellátása
Ajánlatkérés (2021. 01. 15.)

4. Művezetői feladatok ellátása
Ajánlatkérés (2021. 04. 26.)

5. Erős- és gyengeáram kivitelezői feladatok ellátása
Ajánlatkérés (2021. 05. 06.)

6. Belsőépítészeti tevékenység fémszerkezet építés
Ajánlatkérés (2021.05. 11.)

7. Belsőépítészeti tevékenység asztalos kivitelezés
Ajánlatkérés (2021. 06. 08.)

HÍREK A PROJEKTRŐL
Sajtóközlemény

LÁTVÁNYTERVEKKosár

Az Ön kosara üres.

Hírek

2021/09/07

RAJZVERSENY-KLÍMATUDATOSSÁG

Országos rajzverseny általános iskolásoknak, osztályoknak.
2021/07/20

Új attrakciók létesítése a MOBILIS Interaktív Kiállítási Központban - digitális alkotóműhely nyílik és profi szimulátorokkal száguldhatunk ősztől

Az emeleti térben kialakításra kerül egy digitális alkotóműhely, ahol a kreatív digitális tervezés és alkotás valósul meg, amely a...
2021/07/01

Ingyenes Mobilis látogatás álláskeresőknek

A Mobilis Interaktív Kiállítási Központ ingyenes belépési lehetőséget biztosít álláskeresők részére!

Programok, események

2021/09/24 - 2021/09/24

Kutatók Éjszakája 2021.

A Kutatók Éjszakája országos eseménysorozathoz ebben az évben is csatlakozik a Mobilis. A programokra való regisztráció 17:45-től az...
2021/09/11 - 2021/09/11

SZE CSALÁDI NAP

A Széchenyi István Egyetem campusán rendhagyó nyitott napot szerveznek, ahol a leendő egyetemistákat várják családjukkal együtt. A...
2021/08/27 - 2021/08/27

Ingyenes nyárzáró 2021. augusztus 27-én

A nyári szünet utolsó péntekén ingyenes programokkal várjuk a kedves látogatókat 12:00-től 21:00-ig.
2021/06/28 - 2021/07/02

Győri Gyerekegyetem 2021.

Egy nem mindennapi tábor veszi kezdetét immár 4. alkalommal a Széchenyi István Egyetem és a Mobilis Interaktív Kiállítási Központ közös...
2021/04/23

Kísérletbazár 2021.

Az idei évben a Kísérletbazár rendezvényünk a koronavírus járványhelyzet miatt online formában valósul meg.

Facebook

Bezár
Keresendő kifejezés