mobilis interaktív élményközpont

Digitális technológiák a mindennapokban-lezárult a Mobileum projekt

2023.10.30. 14:30
A Mobilis Közhasznú Nonprofit Kft. a szlovákiai SlovakiaRing versenypályát üzemeltető partnerével közös konzorciumban, az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretében különféle digitális eszközöket és egy 21. századi digitális alkotóműhelyt alakított ki és további közös, határokon átnyúló fejlesztéseket valósított meg a három éves projekt keretében, amelyek innovatív módon hozzák közelebb a célcsoportokhoz a digitális technológiákat.

A projektben kialakított fejlesztéseknek kiemelten fontos szerepük van a műszaki, mérnöki pályák népszerűsítésének, hiszen a térség gazdasági erejéhez a kiválóan képzett szakemberek és mérnökök is nagyban hozzájárulnak-hangsúlyozta Keszthelyi Bernadett a Mobilis ügyvezetője a projektzáró eseményen. A tárgyi projektben az újonnan kialakításra került egy 21. századi digitális alkotóműhely, amely teret biztosít a kreatív digitális tervezésnek, alkotásnak a hagyományos és a legmodernebb technológiák felhasználásával. A digitális alkotóműhely nyitott minden korosztály számára, illetve nyitott műhelyként (FabLab) segíti az egyetemi hallgatók projektjeit is a különféle technológiák együttes rendelkezésre állásával. Az elmúlt másfél évben vezetett foglalkozások során, önállóan alkotva tevékenykedhettek az iskolai csoportok, látogatók, hallgatók. Többféle korosztálynak, sokféle foglalkozástípust kínál az intézmény, hiszen az a cél, hogy minél több látogató elérhesse ezeket az új technológiákat, így 2022. évtől kezdődően számtalan alkotópedagógiai szakkört, tábort, iskolai csoportos foglalkozásokat, pedagógus workshopot valósított meg az intézmény.

A támogatás során megvalósult fejlesztések olyan valós igényekre válaszoltak, ami által új kapcsolódási pontok jelentek meg az egyetem, a közoktatás és az ipari szereplők között.A Mobilis Interaktív Élményközpontban tartott projektzáró ünnepségen Németh Zoltán a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Önkormányzat elnöke elsőként gratulált a megvalósult fejlesztéshez a sikerrel zárult projekt valamennyi résztvevőjének és kiemelte, hogy egy nehézségekkel teli időszakban jött létre a közös kooperációban a projekt valamennyi fejlesztése.
A Mobilisben található sok-sok izgalmas és innovatív eszköz segítségével a tudás izgalmas és élményszerű módon adható át a diákok számára. Amikor a digitális világ teljes tárháza zúdul a fiatalokra, nagyon fontos, hogy az oktatásban is alkalmazzuk ezeket a módszereket, de már tudatosan használva. Lényeges, hogy a legmodernebb technológiák mellett a hagyományos eszközöket is megismerjék a hallgatók és a diákok, hogy ezáltal komplex képet kapjanak a világról és a technológiákról – emelte ki a fejlesztések jelentőségét” – méltatta a fejlesztés jelentőségét az elnök.
Ezt követően Prof. dr. Dogossy Gábor Széchenyi István Egyetem Audi Hungaria Járműmérnöki Karának dékánja röviden vázolta az egyetem kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységét és a hallgatók számára nyitva álló számtalan lehetőséget. Kiemelte az egyetem sikeres hallgatói versenycsapatait, különösen a Formula Student-versenysorozatban az európai élmezőnyhöz tartozó Arrabona Racing Teamet és a kontinens legrangosabb energiahatékonysági versenyében, a Shell Eco-marathonon világcsúcstartó SZEnergy Teamet is. A Mobilis Interaktív Élményközpont és a Széchenyi István Egyetem kiváló kapcsolatát a most záruló projekt még szorosabbra fűzi, hiszen a digitális alkotóműhely lehetőséget biztosít a hallgatók és oktatók számára, hogy a hagyományos technikák és a legmodernebb digitális technológiák ötvözésével készíthessék el projekt- vagy diplomamunkáikat is akár– emelte ki a dékán.

A projekt keretében – többek között – két professzionális, de amatőr sportolók, látogatók számára is használható mozgóvázas versenyautó szimulátorral is bővült az intézmény. Az ünnepélyes projektzáró keretében átadott Gamer Zone-ban a szimulátorok mellett a különböző VR-eszközök segítségével a virtuális térbe is beléphetünk.

A projektzáró esemény az egyetemi kooperációban szervezett Kiskutatók Akadályversenyével folytatódott, majd az este folyamán a Kutatók Éjszakája esemény színes programjaival zárult, ahol több száz érdeklődő számára kerültek lebonyolításra természettudományos és a digitális technológiákat bemutató aktivitások.

 

„Jelen sajtóközlemény tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.”
A projekt regisztrációs száma: SKHU/1902/1.1/086
A projekt címe: MOBILEUM - Mobilitással kapcsolatos interaktív kiállító helyek együttműködése
MOBILEUM - Cooperation of mobility related interactivescience
A projekt összköltsége: 1 132 185,36 €
A projekt vezető partnere: Výcvikové zariadenie pre vodičov s.r.o., költségvetése: 668 371,09 €, melyből ERFA támogatás tartalom: 568 115,42 €
A projekt magyarországi partnere: Mobilis Közhasznú Nonprofit Kft., költségvetése: 463 814,27 €, melyből ERFA támogatás tartalom: 394 242,12€
A pályázat támogatási intenzitása a magyar projektrész esetén: 85% Európai Regionális Fejlesztési Alap hozzájárulási arány, 10% Magyar Állam hozzájárulási arány, és 5% önrész.

 

Hírek

2024/04/29

Kísérletbazár

Nagy örömünkre immár nyolcadik alkalommal rendeztük meg legnagyobb tudománynépszerűsítő...
2024/04/25

A jövő mérnöknői, eSZEment lányok vetélkedője

A Széchenyi István Egyetem és a Mobilis Interaktív Élményközpont közös szervezésben...
2024/03/04

A tavaszi szünetben és a márciusi hosszú hétvégéken a családoké és egyéni látogatóké a Mobilis

A tavaszi szünetben (március 28-tól) nyitva leszünk, szeretettel várjuk látogatóinkat programjainkra, egy üdítő tavaszi játékra, illetve...

Facebook

Bezár
Keresendő kifejezés