Szeptember 27-én este ismét megtelt a győri Mobilis Interaktív Élményközpont. Az országos programsorozat részeként a Mobilis különleges eseményekkel készült, amelyek középpontjában az űrkutatás és az űrutazás állt.

A rendezvény a legfiatalabb látogatók részvételével egy izgalmas LEGO foglalkozással startolt el. A programra regisztráltak űrhajó építésben vehettek részt, majd egy egyszerű programozással mozgásra is bírták azt. Ez a kreatív tevékenység lehetőséget adott a résztvevőknek, hogy megismerjék a robotika alapjait is.

Az este folyamán szintén nagyon népszerű program, az "Üzenet az űrbe" műhelyfoglalkozás, valamint meteorológiai ballon felengedés várta a látogatókat.

A Széchenyi István Egyetem SZESAT Interdiszciplináris Szakkollégiummal együttműködésben egy - a látogatók üzeneteivel megtelt ballont - "indítottak útnak". Különleges élményt nyújtott a résztvevőknek, akik nemcsak tudományos ismereteket szereztek, de közvetlenül is részt vehettek egy izgalmas interaktív kísérletben. A ballon útját kivetítőn lehetett követni, Kassa irányába vitte a látogatók üzenetét.

Nagy megtiszteltetés, hogy elfogadta a Mobilis meghívását dr. Schlégl Ádám, a HUNOR Magyar Űrhajós Program kutatási specialistája, korábbi űrhajósjelöltje aki sokak örömére előadást tartott az űrhajós kiképzésről, a felkészülésről, kiválasztás menetéről. Ezt követően dr. Feszty Dániel egyetemi tanár a rakétameghajtások technikai hátterét mutatta be, amely az űrutazás egyik legérdekesebb és legösszetettebb kihívása.

Az űrutazás technikai részletei mellett olyan témák is felmerültek, hogy vajon milyen ételeket fogyasztanak az űrhajósok az űrben. Bár nem ételkóstolón lehetett részt venni, hanem egy interaktív laborfoglalkozás keretében a mikrovilágban elmélyülve algákat figyelhettek meg a szemfüles látogatók.

A távcsöves csillagászati bemutatónak sajnos nem kedvezett az időjárás, de egy csillagászati témájú előadással és kísérleti bemutatóval az égbolt szerelmesei is elégedetten távoztak.

Az esemény ideje alatt folyamatosan zajlottak a kiállítótérben különféle interaktív programok, több alkalommal megnyitott a robotika attrakciós tér, ahol stop motion animációtkészítést, padlórobot irányítást is ki lehetett próbálni. Este LEGO asztronauta programozással zárt a robotika foglalkozások sora. A Gamer Zone is megtelt, kiegészítő jegy váltássa mellett a látogatók kipróbálhatták a VR-szemüvegeket, valamint versenyautó-szimulátorokban is megmérettethették magukat. Az est záróakkordja a Mobilis és látogatóinak kedvenc kísérleti bemutatóiból egy best of válogatás volt.

A 2024-es Kutatók Éjszakája Győrben ismét bizonyította, hogy a tudomány szórakoztató is lehet. A Mobilis Interaktív Élményközpont által szervezett esemény sokszínű programkínálata kicsiknek és nagyoknak egyaránt lehetőséget biztosított arra, hogy közelebb kerüljenek - akár karrierlehetőséget lássanak a tudomány és az űrkutatás izgalmas világában.