• 9026 Győr, Vásárhelyi Pál u. 66.
  • +36 (96) 618-118, +36 (20) 296-8680
  • [email protected]

Mától elérhető a tanárok közreműködésével kifejlesztett Nyitott iskola navigátor

2022.05.16. 10:50
A navigátort tanárok készítették tanároknak. A platform kifejlesztését a WAAG laboratórium irányította, amely Hollandiában évek óta az alkotópedagógia (maker education) egyik kiemelt támogatója és képviselője.
Az Európai Unióban már hosszú ideje kiemelt téma, hogy hogyan lehetne új módszerekkel megújítani, nyitottabbá tenni az oktatást. Az új megközelítések alkalmazása kihívást jelenthet az oktatási intézmények és maguk a tanárok számára is, akik sokszor jelentős idő- és forráshiánnyal szembesülnek az új dolgok kipróbálása során. Az innováció elősegítése és új oktatási gyakorlatok bevezetése érdekében az európai uniós támogatással megvalósuló Make it Open c. projekt a tanárokkal együttműködve létrehozott egy online platformot, az ún. Nyitott iskola navigátort (angol nevén Open Schooling Navigator), amely segíti az oktatási intézményeket a nyitott iskolává (angolul open schooling) válás útján.
A navigátort tanárok készítették tanároknak. A platform kifejlesztését a WAAG laboratórium irányította, amely Hollandiában évek óta az alkotópedagógia (maker education) egyik kiemelt támogatója és képviselője.
Az interaktív felület rendkívül egyszerűen használható akár pályakezdő, akár már nagy tapasztalattal rendelkező tanárok számára is. Olyan kipróbált és jóváhagyott tananyagokat tartalmaz, amelyek arra ösztönzik a diákokat, hogy megoldást találjanak a közösségükben jelen lévő kihívásokra. Ami ezt a platformot megkülönbözteti más keretrendszerektől, az az, hogy létrehozásában rendkívül sok különböző szereplő vett részt: a Make it Open projektet megvalósító holland, brit, lengyel, izraeli, francia és belga szervezetek mellett ugyanezen országok oktatási rendszereinek tagjai, tanárok és szakértők egyaránt, akik a navigátorban található eszközöket és funkciókat a helyszínen kipróbálva, közösen fejlesztették és tesztelték. Ez a széleskörű földrajzi és kulturális lefedettség lehetővé tette, hogy a projekt olyan eszköztárat kínáljon, amely a különböző kulturális közegben és tanulási ökoszisztémában működő iskolák számára egyaránt hasznos és jól alkalmazható.


A tervezési folyamat során a WAAG csapata kiemelt figyelmet fordított arra, hogy a navigátor mindenki számára hozzáférhető legyen. Ahogy a fejlesztést irányító egyik munkatárs, Pam mondta:
"A tanárok mindig túlságosan elfoglaltak, így amikor a navigátort készítettük, az járt a fejünkben, hogy a használatának szupergyorsnak és okosnak kell lennie, valamint hogy inspirálja az új embereket és azokat, akik talán egy kicsit félnek kipróbálni valami újat."
A könnyebb használhatóság érdekében a navigátor eszközei egyedi betűtípusokkal, méretekkel és színekkel jelennek meg. A látássérültek számára arra is lesz lehetőség, hogy a weboldalt Braille-írásra váltsák át. A platform jelenleg hat nyelven használható, további öt nyelven – többek között magyarul – pedig a közeljövőben válik elérhetővé.
A navigátor nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a felhasználó könnyen és hatékonyan megtalálja a nyitott iskolai projektek megvalósításához szükséges forrásokat. A platformon a tanárok a számos szűrőn keresztül testre szabhatják tapasztalataikat és igényeiket. Szűrni lehet többek között tantárgyra, korcsoportra, célcsoportra, vagy akár helyszínre.
A navigátor korai tesztelőinek kiemelt kérése volt, hogy az adott eszközöket tovább lehessen adaptálni, miközben személyes élményt is nyújtanak. A platformba beágyazva a tanároknak lehetőségük van saját tananyagokat készíteni a felületen már meglévő, előre definiált anyagok felhasználásával, amelyek mentésével vagy kedvencként jelölésével később is bármikor hozzáférhetők.


Ha többet szeretne tudni a projektről, látogassa meg a „Make it Open” projekt weboldalát -
about – make it open - a Mobilis honlapját - https://mobilis-gyor.hu/make-it-open -, vagy lépjen kapcsolatba a Mobilis munkatársával, Keszthelyi Bernadettel a [email protected] email címen, illetve az ECSITE szervezettel itt: Ecsite – The European Network of Science Centres and Museums.

Kosár

Az Ön kosara üres.

Hírek

2022/05/16

Mától elérhető a tanárok közreműködésével kifejlesztett Nyitott iskola navigátor

A navigátort tanárok készítették tanároknak. A platform kifejlesztését a WAAG laboratórium irányította, amely Hollandiában évek óta az...
2022/05/13

Egy innovatív nyitott iskolai tananyag a hulladékszennyezésből fakadó problémák jobb megértéséhez

Mostani cikkünkben a hollandiai Waag technológiai és társadalomkutatási laboratórium vezetésével, a holland Ir. Lely Lyceum...
2022/03/29

Ingyenes látogatás álláskeresőknek a Mobilisben

A Mobilis Interaktív Kiállítási Központ ingyenes belépési lehetőséget biztosít álláskeresők részére!

Programok, események

2022/09/30 - 2022/09/30

Kutatók Éjszakája 2022.

2022-ben is csatlakozik a Mobilis az oszágosan megrendezett Kutatók Éjszakája eseménysorozathoz. Ebben az évben az űrkutatás lesz a főtémánk.
2022/08/25 - 2022/08/25

Make It Open pedagógus szakmai nap

2022/06/20 - 2022/08/19

Mobilis nyári táborai

Már lehet jelentkezni a Mobilis nyári táboraiba! Bővítettük kínálatunkat, hogy még több változatos tematikájú élményből választhassatok a nyárra!
2022/05/29 - 2022/05/29

Ingyenes GYERMEKNAP a Mobilis Okos Parkban

Gyermeknapon mindenki számára megynyitjuk a Mobilis új Okos Parkját.
2022/04/22 - 2022/12/31

Mesterséges intelligencia képzés pedagógusok számára

Szeretnénk a figyelmébe ajánlani a Mobilis Interaktív Kiállítási Központ által biztosított új informális tanulási lehetőséget.

Facebook

Bezár
Keresendő kifejezés