• 9026 Győr, Vásárhelyi Pál u. 66.
  • +36 (96) 618-118, +36 (20) 296-8680
  • [email protected]

Klímatudatos programok iskolai csoportok részére

2021.06.08. - 2021.06.30.
Mobilis Interaktív Kiállítási Központ
Júniusban iskolai csoportoknak kínálunk klímatudatosság körében interaktív foglalkozásokat.

Projekt neve: Helyi klímastratégia kidolgozása és a klímatudatosságot erősítő szemléletformálás megvalósítása Győr városában, KEHOP-1.2.1-18-2018-00007

Tematikus kísérleti bemutatók a klímatudatosság témakörében

De mi is az az energia?
A klímatudatosság kapcsán rengeteg szó esik az energiahatékonyságról az energia “előállításáról”, tárolásáról, viszont maga az energia fogalma egyáltalán nem biztos, hogy mindenki számára egyértelmű. Van köze a diétázók által számlált energiának ahhoz az energiához, ami az autónkat hajtja? Meg ugye a Napnak is van energiája, de az elektromos áramnak is? Ezekre mindre ugyanazt a szót használjuk. Jogos ez? Ebben az előadásban tisztába tesszük ezeket a fogalmakat ráadásul igazán látványos megnyilvánulásait mutatjuk meg ennek az izgalmas, de sokszor félreértett fogalomnak.

Mi változik? A Klíma?
Köztudomású tény, hogy bolygónk klímája változik: ilyen és ehhez hasonló mondatot sokat lehet olvasni és hallani, de vajon el tudjuk képzelni valójában, hogy mit is jelent ez? Olyat is lehet hallani, hogy a klímaváltozás természetes folyamat, ami szintén igaz, de mi mégis bajban vagyunk. Ki érti ezt? Ahhoz, hogy megértsük, az előadói asztalon megmutatunk néhány hőtani jelenséget, melyek nagyban a Föld légkörében is lejátszódnak, szabályozva ezzel annak hőmérsékletét, mozgását, összetételét. Ezáltal közelebb kerülhetünk a klímaváltozás problémájának megértéséhez, és talán arra is támadhat ötletünk, hogy miként tudunk hozzájárulni mi magunk a probléma megoldásához.

Termeljünk áramot! Mitől zöld a “zöld” energia?
Manapság sokszor hallani ezt a kifejezést, hogy “zöld” energia. Mit is jelenthet ez? Lehetséges, hogy valóban környezetbarát megoldás az elektromos autózás? Honnan származik az elektromos energia, ami az elektromos autókat hajtja? Milyen módszerekkel lehetséges elektromos energiát előállítani, és ezek mennyire tekinthetők “zöldnek”? Egyáltalán, miért nem lehet például Magyarországon tisztán megújuló energiából fedezni az elektromos szükségleteket? Hogyan lehet, és hogyan nem lehet hatékonyan tárolni az elektromos energiát?

Ezekre a kérdésekre keressük a választ és megmutatunk számos elektromos energia előállítási formát látványos kísérleteinken keresztül.


Kosár

Az Ön kosara üres.

Hírek

2022/05/16

Mától elérhető a tanárok közreműködésével kifejlesztett Nyitott iskola navigátor

A navigátort tanárok készítették tanároknak. A platform kifejlesztését a WAAG laboratórium irányította, amely Hollandiában évek óta az...
2022/05/13

Egy innovatív nyitott iskolai tananyag a hulladékszennyezésből fakadó problémák jobb megértéséhez

Mostani cikkünkben a hollandiai Waag technológiai és társadalomkutatási laboratórium vezetésével, a holland Ir. Lely Lyceum...
2022/03/29

Ingyenes látogatás álláskeresőknek a Mobilisben

A Mobilis Interaktív Kiállítási Központ ingyenes belépési lehetőséget biztosít álláskeresők részére!

Programok, események

2022/06/20 - 2022/08/19

Mobilis nyári táborai

Már lehet jelentkezni a Mobilis nyári táboraiba! Bővítettük kínálatunkat, hogy még több változatos tematikájú élményből választhassatok a nyárra!
2022/05/29 - 2022/05/29

Ingyenes GYERMEKNAP a Mobilis Okos Parkban

Gyermeknapon mindenki számára megynyitjuk a Mobilis új Okos Parkját.
2022/04/22 - 2022/12/31

Mesterséges intelligencia képzés pedagógusok számára

Szeretnénk a figyelmébe ajánlani a Mobilis Interaktív Kiállítási Központ által biztosított új informális tanulási lehetőséget.
2022/04/13 - 2022/04/13

XII. Nyugat-dunántúli Innovációs Kiállítás és Találmányi Vásár

A Széchenyi István Egyetemen XII. alkalommal kerül megrendezésre a Nyugat-dunántúli Innovációs Kiállítás és Találmányi Vásár.
2022/03/21

ENARIS workshop

Az ENARIS projekt célja, hogy szakmai segédanyagot dolgozzon ki pedagógusok számára a mesterséges intelligencia közérthető bemutatására a...

Facebook

Bezár
Keresendő kifejezés