A győri Mobilis Interaktív Élményközpont adott otthont a kétnapos Digitális Élménynapnak 2024. október 10-11. között, amely a határon átnyúló együttműködéseket és a digitális ismeretek bővítését célozta. Az eseményen a dunaszerdahelyi Vámbéry Ármin Magyar Tannyelvű Alapiskola és a győri Tulipános Általános Iskola 5-6. osztályos diákjai vettek részt.
Mindkét nap Keszthelyi Bernadett, a Mobilis ügyvezetője köszöntötte a diákságot, majd dr. Kelemen Roland és dr. Karácsony Gergely, a Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Karának oktatóitól hallhattunk izgalmas előadásokat. Egy képzeletbeli időutazáson vehettek részt a diákok, amely az analóg világtól egészen a metaverzumig szárnyalt, érintve a digitális eszközhasználati szokásokat, előnyöket és hátrányokat is egyaránt.
Az elméletet gyakorlat követte, a gyerekeknek kiscsoportokban LEGO építés és programozásban különböző feladatokat kellett teljesíteniük, amelyek során kreativitásukat és csapatmunkájukat is próbára tették.
A digitális alkotóműhelyben a mesterséges intelligenciával alkothattak. Kipróbálhatták a digitális történetmesélést és képalkotást, tesztelhették a mesterséges intelligencia „intelligenciáját”, ami különösen izgalmas tapasztalat volt számukra. A diáklabor egy napra átalakult szabadulószobává és egy kódfejtő játék során lehetett a szabadulás kulcsát rejtő jelképes bombát inaktiválni. A természettudományos jelenségek vizsgálata sem hiányozhatott a programok sorából. Az őszi, párás időjárást megidézve a gyerekek egyszerű kísérletek elvégzésével a páralecsapódás jelenségét figyelhették meg.
A programzáró séta alkalmával Győr városának tudományos és kulturális nevezetességeit ismerhették meg. Széchenyi Istvánról, Rónai Jácintról hallhattak érdekeségeket a gyerekek, majd a Czuczor Gergely Bencés Gimnázium jóvoltából Jedlik Ányos hagyatékát is láthatták sőt, egyes – még ma is működő - berendezéseket ki is lehetett próbálni.
A rendezvény nem csak a technológiai ismeretek átadásáról szólt, hanem a határon átnyúló kapcsolatok erősítéséről is. Ezek az élmények hozzájárultak a barátságok kialakulásához, és elősegítették a két nemzet fiataljai közötti együttműködést is.


A program helyszíne: Mobilis Interaktív Élményközpont
9026 Győr, Vásárhelyi Pál u.66.
A projekt neve: Interreg Magyarország-Szlovákia Program
A kisprojekt rövid címe: DIGIT4FUN
Európai Uniós támogatás összege: 21.145,00 EUR
A szerződés száma: HUSK/2301/3.2/031/P16
A kisprojekt megnevezése: Digitális Élménynap a Mobilisben