RRI TOOLS

Projekt neve:

"RRI TOOLS, 
felelősségteljes kutatás és innováció 
a társadalommal a társadalomért."

Projekt rövid címe, azonosítója:

RRI TOOLS

(Támogatási szerződés száma: 612393)

RRI Tools, a Felelősségteljes Kutatás és Innováció (Responsible Research and Innovation – RRI) előmozdítása érdekében


A Mobilis Interaktív Kiállítási Központ (Mobilis) projektpartnerként vesz részt, a hároméves, 2014 és 2016 között megvalósításra kerülő RRI Tools projektben. Az Európai Bizottság három éves támogatásával lebonyolított projekt célja a Felelősségteljes Kutatás és Innováció (Responsible Research and Innovation (RRI)) ügyének előmozdítása. A 26 intézményt (tudományos élményközpontokat, egyesületeket, egyetemeket, hálózatokat, alapítványokat, kamarákat) magába foglaló multidiszciplináris Konzorcium az Európai Kutatási Tér (European Reseach Area) 30 országára terjeszti ki a projekt hatókörét. A Konzorcium tagjaként a Mobilis a magyarországi hálózat szervezéséért, a hazai igények felméréséért, a magyar kutatók és innvációs tevékenységet folytatók elvárásainak összegyűjtéséért és a projekt irányába való közvetítéséért, valamint a projekt eredményeinek magyarországi disszeminációjáért felelős.

Mi a Felősségteljes Kutatás és Innováció?
A ‘Horizon 2020’ Keretprogram témákon átívelő gondolata a Felelősségteljes Kutatás és Innováció (RRI) a kutatókat, az állampolgárokat, a politikai döntéshozókat, az üzleti és ipari szereplőket és az oktatásban résztvevőket kívánja összehozni, hogy a kutatási és innovációs tevékenység teljes időtartama és folyamata alatt együttműködjenek, annak érdekében, hogy az eredmények a társadalom igényeivel és értékeivel összhangban legyenek. Az RRI legfontosabb törekvése, hogy a jelen idők nagy kihívásaira irányítsa a résztvevők figyelmét, és elősegítse az intelligens, fenntartható és inkluzív növekedést Európában.

Az RRI Tools projekt, a gyakorló szakemberek és jógyakorlatok közösségét alapozza meg
Az RRI Tools projekt célja egy olyan Eszköztár kialakítása, mely a Felelősségteljes Kutatás és Innováció eszméjét is törekvéseit a gyakorlatba ülteti át. Az eszköztár a kutatási és innovációs tevékenység valamennyi érdekelt szereplőjének bevonásával kerül kialakításra, beleértve a kutatókat, a társadalmi szereplőket, az ipar, az oktatási szféra résztvevőit, valamint a politikai döntéshozókat, és oly módon készül el, hogy azt minden érdekelt alkalmazhassa is. Az eszköztár kialakításának folyamata a bevonáson és együttműködésen alapszik, a különféle érdekelt csoportok közötti párbeszéd kialakulását és fokozását célozza, elősegítve ezzel egy kreatív alkotó folyamat lebonyolítását, valamint hozzájárulva ahhoz, hogy a széles bevonás miatt minden érdekelt magáénak érezhesse az elkészült RRI Eszközkészletet
Ez a folyamat végeredményben egy európai gyakorlati közösség kialakulásához vezethet, mely biztosítja a kialkaított RRI Eszköztár használatba vételét, továbbfejlesztését és bővítését, mely elősegíti a felelősségteljes kutatás és innováció elterjedését. 
Ön akár kutató, akár civil érdeklődő, vagy az oktatás bármely szintjén dolgozó, akár politikai döntéshozó, vagy ipari szakember fontos szerepe lehet a Felelősségteljes Kutatás és Innováció erősítésében, elterjesztésében. Csatlakozzon az RRI Tools közösséghez még ma!

https://www.youtube.com/watch?v=wWnR7sfc4m0
https://www.youtube.com/watch?v=UaXIunsd9PY

Ha szeretne részt venni az RRI Tools projektben, mit kell tennie ?
Járuljon hozzá az RRI Eszköztárhoz, látogassa meg a projekt internetes oldalát: www.rri-tools.eu
Csatlakozzon az RRI Tools hálózatához a 30 résztvevő ország egyikében és kapcsolódjon be a projekt munkájába. 
Kapcsolódjon be a párbeszédbe a projekt közösségi felületein az alábbi linkeken: FacebookTwitter és LinkedIn.
Kérdése, megjegyzése van? Lépjen közvetlenül kapcsolatba a projekttel email-ben, vagy közösségi oldalainkon.


............................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

A három éven keresztül tartó RRI Tools az Európai Bizottság (EB) Hetedik Keretprogramja (FP7 2007-2013) által finanszírozott projekt amelynek célja, hogy elősegítse Európában a felelősségteljes kutatást és innovációt (Responsible Research and Innovation - RRI), annak érdekében, hogy a tudomány az európai társadalommal harmonikus és hatékony kapcsolatban álljon.

Az RRI egy olyan folyamat, amelyben minden társadalmi szereplő (kutatók, állampolgárok, politikai döntéshozók, vállalatok) közösen munkálkodik a teljes kutatási és innovációs folyamaton keresztül, annak érdekében, hogy összehangolják az eredményeket az európai társadalom értékeivel, szükségleteivel és elvárásaival.

A Felelősségteljes Kutatás és Innováció, tehát az RRI 6 területet ölel fel a kutatással és innovációval kapcsolatban: a nyilvánosság bevonása, a tudományok formális és nem formális oktatása, a nemek közötti egyenlőség, etikai kérdések, a tudományos eredményekhez való nyilvános hozzáférés, illetve a kutatás és innováció irányítása.

Az RRI Tools projekt 7 millió eurós költségvetéssel gazdálkodik, és Európa szerte 30 országot elérve, 26 intézmény együttműködésével valósul meg.

Hub Coordinator Preliminary list of hub members Countries
IrsiCaixa

FCL (Cosmocaixa Science Museum)
Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología
(FECYT)
BIOCAT*

Spain
Fondazione Cariplo

Museo Nazionale della Scienza e della Tecnologia Leonardo
da Vinci

Italy, Switzerland
Bonn Science Shop Germany
King Baudouin Foundation Belgium, Luxemburg
Athena Institute University of Utrecht The Netherlands
University College London UK
Centre for Social Innovation

Austria:
Austrian Platform Research and Technology Policy
Evaluation (fteval)*
Austrian Research Promotion Agency
Austrian Science Funds*

Slovenia:
University of Maribor
Slovenian Research Agency

Austria
Slovenia

Polish Science Foundation Poland
Science Animation

CCSTI Grenoble – La Casemate
Cap Sciences
Relais d’Sciences
Universcience
Espace des Sciences

France
Techmania Science Centre Grafia Czech Republic
Ellinogermaniki Agogi Greece, Cyprus
Ciência Viva

IBMC – Instituto de Biologia Molecular e Celular
IMM – Instituto de Medicina Molecular
INESC-MN – INESC Microsistemas e Nanotecnologias
CES – Centro de Estudos Sociais

Portugal
Experimentarium Denmark

AHHAA Science Centre
Foundation

Estonian Physical Society
Domus Dorpatensis

Estonia, Latvia,
Lithuania

Centre for the Promotion of
Science

Mathematical Institute of the Serbia
Academy of Sciences and Arts
Women’s Government, Serbia
Center for the Study of Bioethics, University of Belgrade

Serbia, Croatia, Albania,
Montenegro,
Bosnia Herzegovina

MOBILIS

West-Transdanubian Regional Innovation Agency
Szechenyi Istvan University
Innonet

Hungary
Science Gallery Irish Science Teachers Association Ireland

RUSE Chamber of
Commerce and Industry

University of Ruse

Bulgaria
Rumania

Vetenskap & Allmänhet Svenska Science Centres Sweden


A projekt során egy innovatív és kreatív eszköztár kerül kifejlesztésre, amely praktikus digitális eszközöket és különféle intézkedéseket foglal magában, amelyek a kutatási és innovációs tevékenység felelősségteljes folytatására, az eredmények disszeminációjára, a kapcsolódó képzések lebonyolítására, valamint a téma iránti társadalmi figyelem felkeltésére fókuszálnak. Az eszközök közös gondolkodáson alapszanak és nagyban építenek a meglévő RRI jó gyakorlatokra.

Az RRI Tools projekt megvalósítása, a kreativitás és a folyamat iránti elkötelezettség fokozása érdekében együttműködésen és széleskörű partneri részvételen alapul.

A végső cél egy olyan gyakorlati közösség létrehozása, amely összekapcsolja azokat a személyeket és intézményeket, akik osztoznak ebben a vízióban és aktívan alakítani készek ezt az új tudományos és társadalmi jövőképet.

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Kosár

Az Ön kosara üres.

Hírek

2021/09/07

RAJZVERSENY-KLÍMATUDATOSSÁG

Országos rajzverseny általános iskolásoknak, osztályoknak.
2021/07/20

Új attrakciók létesítése a MOBILIS Interaktív Kiállítási Központban - digitális alkotóműhely nyílik és profi szimulátorokkal száguldhatunk ősztől

Az emeleti térben kialakításra kerül egy digitális alkotóműhely, ahol a kreatív digitális tervezés és alkotás valósul meg, amely a...
2021/07/01

Ingyenes Mobilis látogatás álláskeresőknek

A Mobilis Interaktív Kiállítási Központ ingyenes belépési lehetőséget biztosít álláskeresők részére!

Programok, események

2021/09/24 - 2021/09/24

Kutatók Éjszakája 2021.

A Kutatók Éjszakája országos eseménysorozathoz ebben az évben is csatlakozik a Mobilis. A programokra való regisztráció 17:45-től az...
2021/09/11 - 2021/09/11

SZE CSALÁDI NAP

A Széchenyi István Egyetem campusán rendhagyó nyitott napot szerveznek, ahol a leendő egyetemistákat várják családjukkal együtt. A...
2021/08/27 - 2021/08/27

Ingyenes nyárzáró 2021. augusztus 27-én

A nyári szünet utolsó péntekén ingyenes programokkal várjuk a kedves látogatókat 12:00-től 21:00-ig.
2021/06/28 - 2021/07/02

Győri Gyerekegyetem 2021.

Egy nem mindennapi tábor veszi kezdetét immár 4. alkalommal a Széchenyi István Egyetem és a Mobilis Interaktív Kiállítási Központ közös...
2021/04/23

Kísérletbazár 2021.

Az idei évben a Kísérletbazár rendezvényünk a koronavírus járványhelyzet miatt online formában valósul meg.

Facebook

Bezár
Keresendő kifejezés