mobilis interaktív élményközpont

Négy év, több mint 25 ezer diák a Mobility-ben

2022.11.02. 11:52
A Mobilisben működő Mobility-Győr Digitális Élményközpontnak négy év alatt több mint 25 ezer látogatója volt. Magyarország első és egyik legsikeresebb digitális élményközpontja 2018 októberében nyílt meg azzal a céllal, hogy már általános iskolás korban bevezesse a gyerekeket az algoritmusok világába, az informatika és a digitalizáció eszközeinek hasznos alkalmazásába. A működésének negyedik évfordulója alkalmából tartott ünnepség résztvevői betekintést nyertek abba, hogy a létesítmény a Széchenyi István Egyetem támogatásával milyen szerepet játszik a jövő szakembereinek pályaválasztásában, hogyan kapcsolódik be a képzésekbe és a kutatás-fejlesztésbe, és miként kívánja elérni, hogy a régió egyik leginnovatívabb módszertani központjává váljon.

Mobility-Győr mára már nem csupán a digitális világ érdekességeinek tárháza, hanem hiánypótló eszközparkjával és módszereivel szemléletformáló, módszertani segítséget kínál az oktatóknak, hallgatóknak és intézményeknek is.

„Magyarországon az ipari termelés már 2021-ben elérte a koronavírus előtti szintjét, megdöntve korábbi rekordját. Idén augusztusra már 7,7%-kal teljesített jobban a szektor 2021 januárjához képest. Győr az elmúlt években komolyan hozzájárult a magyar ipar, a magyar gazdaság növekedéséhez és erősödéséhez. Itt különösen jó hír, hogy az átmenetileg gyengébb mutatókat produkáló járműipar több hónapja ismét erőteljes növekedést mutat. A jövő elképzelhetetlen informatika és digitalizáció nélkül, amellyel napjainkban már az élet minden területén találkozunk. Valamilyen szintű informatikai ismeretre minden szakmában szükség van, erre a készségre a jövő munkahelyein várhatóan egyre nagyobb igény lesz. Korunkban a digitalizáció alapvető versenyképességi és jóléti tényező is. Ezért a Technológiai és Ipari Minisztérium célja az IT szakma népszerűsítése, annak élményszerű bemutatása, az informatikával és az információs társadalommal kapcsolatos alapvető ismeretek iránti tudásvágy erősítése, az élményszerűség és az alkotás iránti vágy felkeltése” – mondta Koncz Zsófia, a Technológiai és Ipari Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkára. 

„Elsőként Győrben, majd a sikereken felbuzdulva az ország további két pontján, Debrecenben és Budapesten hoztunk létre hasonló élményközpontot annak érdekében, hogy a lehető legkorábban felkeltsük a gyerekek érdeklődését a digitalizáció iránt. A most négyéves győri élményközpont is jól mutatja, hogy nagy a kereslet a hasonló kezdeményezésekre, hatékonyan tudjuk így a diákokhoz és családjaikhoz közelebb hozni a korszerű technológiai megoldásokat. A kormány elkötelezett abban, hogy Magyarország a digitális fejlesztések egyik kiemelt országa legyen, ezért támogatunk minden olyan törekvést, amely a fiatalok szakirányú felsőfokú tanulmányait ösztönzi, hogy a digitális gazdaság hazai cégei minél több jól képzett szakember közül válogathassanak” – nyilatkozta Solymár Károly Balázs, a Technológiai és Ipari Minisztérium technológiáért felelős helyettes államtitkára.

„A Mobilis Interaktív Kiállítási Központ a Széchenyi István Egyetem területén épült fel tíz évvel ezelőtt, és ma is intézményünk és a győri önkormányzat partnerségében működik. Az elmúlt egy évtizedben bebizonyította, hogy kiválóan szolgálja a természettudományok és a mérnöki-műszaki pályák népszerűsítését, amit az olyan kezdeményezések is erősítenek, mint a Mobility-Győr Digitális Élményközpont. Külön köszönöm Kara Ákos országgyűlési képviselőnek, hogy ötletgazdaként segítette létrejöttét, aminek révén mára már több ilyen központ valósult meg az országban. Egyetemünk nemcsak ebben, hanem képzéseiben, kutatásaiban és vállalatokkal folytatott együttműködéseiben is arra törekszik, hogy nagy hangsúlyt fektessen a digitális technológiákkal kapcsolatos tudásbázis és innovációk fejlesztésére” – fogalmazott Filep Bálint, a Széchenyi István Egyetem elnöke.

Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) Programozd a jövőd! projektjének fő feladata, felhívni a pályaválasztás előtt álló fiatalok figyelmét az IT szakmák lehetőségeire, sokszínűségére, valamint az informatikai kompetenciafejlesztés és képzés támogatása. Az ünnepségen dr. Spaller Endre a KIFÜ elnökhelyettese is méltatta a intézmény tevékenységét.

„A Mobility-Győr digitális élményközpont innovatív hely, ahol a legújabb digitális és infokommunikációs eszközöket fedezheti fel a látogató szakértő oktatóink vezetésével. Négy éve olyan értéket hozott létre a Mobilis az egyetem campusán lévő intézményben, amely nagy jelentőséggel bír az IT-pályák népszerűsítésében, a digitális kompetenciafejlesztésben és tehetséggondozásban, nemcsak Győrben, hanem a tágabb régióban is. Az általános és középiskolás tanulók számára szervezett foglalkozásokon élményszerű és interaktív technikák segítségével mutatjuk be az IT-pályák és -szakmák sokszínű világát, a digitális technológiákat a legmodernebb eszközparkkal felszerelt térben. A központ az informatikai szakok népszerűsítéséhez is biztos alapot ad, illetve az egyetemi hallgatók kutatási projektjeinek is teret biztosít” – hangsúlyozta Keszthelyi Bernadett, a Mobilis ügyvezetője.

A jelenlévők egy rövid tárlatvezetésen és a Széchenyi István Egyetem Öveges Kálmán Gyakorló Általános Iskolájának diákjainak közreműködésével egy bemutató foglalkozást is megtekinthettek.

Galéria

Mobility

Hírek

2024/03/04

A tavaszi szünetben és a márciusi hosszú hétvégéken a családoké és egyéni látogatóké a Mobilis

A tavaszi szünetben (március 28-tól) nyitva leszünk, szeretettel várjuk látogatóinkat programjainkra, egy üdítő tavaszi játékra, illetve...
2024/02/19

Kirándul az osztály

Gőzerővel készülünk a tavaszra, hogy minél több diáknak legyen felejthetetlen...
2024/02/01

Mérnöki témanap, középiskolából az egyetemre

Mérnöki Témanap pályaorientációs programsorozatunkat 2024-ben is a Széchenyi István Egyetemmel szoros együttműködésben folytatódik.

Facebook

Bezár
Keresendő kifejezés