Hogyan lehet jobban összekapcsolni az iskolákat a helyi közösségekkel és felkészíteni a gyerekeket a jövő problémáira?

2021.11.03. 14:04
A most felnövő generáció számára a tanulásnak arról is kell majd szólnia, hogy megteremtse a horizontális növekedést a tanulók számára, ahol többféle tanulási útvonalat is felfedezhetnek készségeik és képességeik szerint.

A horizontális növekedés gondolata a tanulás személyesebbé tételének egy módja, amely hasznos lehet amiatt is, hogy a tanulókat felvértezze a holnap kihívásainak megoldásához szükséges ismeretekkel és készségekkel. De hogyan ösztönözzük ezt a horizontális növekedést? Az új európai „Make it Open” c. projekt, amelynek a Mobilis is részese, azt szeretné megmutatni, hogyan lehetséges ez iskolai szinten, a „nyílt iskolai oktatás” megközelítésén keresztül. Azt szeretnénk, hogy minél több iskola a részese legyen ennek:

news – make it open

De mi is az a nyitott iskola („open schooling”)? A nyitott iskola egy olyan szakkifejezés, amely a helyszín, az idő, a tanítási szerepek és a módszerek tekintetében „nyitott” tanulást írja le.

Ebben válik az iskola a közösségi jólét közvetítőjévé, ahol a családok, a cégek és civil szervezetek igazi partnerekké válnak az iskolák életében.

Sok iskola már alkalmaz ilyen megközelítést, de a „Make it Open” projekt továbbfejleszti ezeket az ötleteket azáltal, hogy az eszközök hozzáférhetőbbé tételén keresztül a tanulók lehetőséget kapjanak arra, hogy testre szabott tanulási élményt alakítsanak ki, a tanárok pedig új módszereket kapnak arra, hogy a diákokat olyan fontos témák irányába tereljék, mint például az élelmiszer-pazarlás, a környezetszennyezés vagy az egészséges étkezés.

A folyamat során Európa-szerte tanárokkal azon dolgoznak a projekt megvalósítói, hogy egy olyan keretrendszert alakítsanak ki, amelyben ez a nyitott tanulás iskolai szinten kipróbálható, megvalósítható lesz.

Ennek illusztrálására készült egy kisfilm: https://www.youtube.com/watch?v=3gjuYWby9tM

Néhány tanár már megosztotta a projektben a tapasztalatait: „Szívesen nézem, ahogy így tanulnak a gyerekek. Köszönöm a lehetőséget, hogy szélesíthettem a látókörömet.” – mondta egy pedagógus Izraelből.

„Ennek a projektnek köszönhetően inkább oktatónak éreztem magam, mint tanárnak. A tanár tanít, a pedagógus pedig segíti a tanulókat a tanulásban. Egy ilyen változás ráébreszti a tanulókat arra, hogy ők felelősek azért, hogy mennyit tanulnak, és hogy oktatóként segíthetek nekik a tanulásban.” – nyilatkozta egy pedagógus kolléga Lengyelországból.

A visszajelzések gyűjtése még folyamatban van, de már most tanúi vagyunk annak, hogy mennyi pozitív hatás éri mind a tanárokat, mind a tanulókat.

Következő lépésben a keretrendszer további tesztelése zajlik a 2022/2023-as tanév során, 2022-ben 10 országban, közel 150 iskolában indulhat el ez: Görögországban, Magyarországon, Izraelben, Hollandiában, Lengyelországban, Portugáliában, Romániában, Spanyolországban, Svédországban és az Egyesült Királyságban.

Ha szeretne részese lenni ennek a nyitott iskolai mozgalomnak, a Mobilis örömmel működne együtt a projekt iránt nyitott és érdeklődő iskolákkal.

Ha többet szeretne tudni a projektről, látogassa meg a „Make it Open” projekt weboldalát, 
about – make it open
vagy lépjen kapcsolatba a Mobilis munkatársával, Keszthelyi Bernadettel a keszthelyi.bernadett@mobilis-gyor.hu email címen.


Kosár

Az Ön kosara üres.

Hírek

2021/12/07

Kettős győri siker született a Nemak-Mobilis robotversenyen

Kettős győri siker született a Nemak-Mobilis robotversenyen, a FIRST LEGO League nemzetközi robotépítő és -programozó verseny helyi...
2021/12/06

A tét egy PlayStation 5: a Mesterséges Intelligenciával akár még karácsonyi ajándékot is nyerhetsz!

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával a Mesterséges Intelligencia Koalíció, együttműködve a Digitális Jólét...
2021/11/03

Hogyan lehet jobban összekapcsolni az iskolákat a helyi közösségekkel és felkészíteni a gyerekeket a jövő problémáira?

A most felnövő generáció számára a tanulásnak arról is kell majd szólnia, hogy megteremtse a horizontális növekedést a tanulók...

Programok, események

2021/12/04 - 2021/12/04

NEMAK - MOBILIS ROBOTVERSENY - FIRST LEGO League GYŐR REGIONÁLIS FORDULÓ 2021.

A Mobilis 2021.december 4-én ismét megrendezi a FIRST LEGO League robotépítő és –programozó világverseny győri regionális fordulóját,...
2021/09/24 - 2021/09/24

Kutatók Éjszakája 2021.

A Kutatók Éjszakája országos eseménysorozathoz ebben az évben is csatlakozik a Mobilis. A programokra való regisztráció 17:45-től az...
2021/09/11 - 2021/09/11

SZE CSALÁDI NAP

A Széchenyi István Egyetem campusán rendhagyó nyitott napot szerveznek, ahol a leendő egyetemistákat várják családjukkal együtt. A...
2021/08/27 - 2021/08/27

Ingyenes nyárzáró 2021. augusztus 27-én

A nyári szünet utolsó péntekén ingyenes programokkal várjuk a kedves látogatókat 12:00-től 21:00-ig.
2021/06/28 - 2021/07/02

Győri Gyerekegyetem 2021.

Egy nem mindennapi tábor veszi kezdetét immár 4. alkalommal a Széchenyi István Egyetem és a Mobilis Interaktív Kiállítási Központ közös...

Facebook

Bezár
Keresendő kifejezés