• 9026 Győr, Vásárhelyi Pál u. 66.
  • +36 (96) 618-118, +36 (20) 296-8680
  • [email protected]

Hogyan lehet jobban összekapcsolni az iskolákat a helyi közösségekkel és felkészíteni a gyerekeket a jövő problémáira?

2021.11.03. 14:04
A most felnövő generáció számára a tanulásnak arról is kell majd szólnia, hogy megteremtse a horizontális növekedést a tanulók számára, ahol többféle tanulási útvonalat is felfedezhetnek készségeik és képességeik szerint.

A horizontális növekedés gondolata a tanulás személyesebbé tételének egy módja, amely hasznos lehet amiatt is, hogy a tanulókat felvértezze a holnap kihívásainak megoldásához szükséges ismeretekkel és készségekkel. De hogyan ösztönözzük ezt a horizontális növekedést? Az új európai „Make it Open” c. projekt, amelynek a Mobilis is részese, azt szeretné megmutatni, hogyan lehetséges ez iskolai szinten, a „nyílt iskolai oktatás” megközelítésén keresztül. Azt szeretnénk, hogy minél több iskola a részese legyen ennek:

news – make it open

De mi is az a nyitott iskola („open schooling”)? A nyitott iskola egy olyan szakkifejezés, amely a helyszín, az idő, a tanítási szerepek és a módszerek tekintetében „nyitott” tanulást írja le.

Ebben válik az iskola a közösségi jólét közvetítőjévé, ahol a családok, a cégek és civil szervezetek igazi partnerekké válnak az iskolák életében.

Sok iskola már alkalmaz ilyen megközelítést, de a „Make it Open” projekt továbbfejleszti ezeket az ötleteket azáltal, hogy az eszközök hozzáférhetőbbé tételén keresztül a tanulók lehetőséget kapjanak arra, hogy testre szabott tanulási élményt alakítsanak ki, a tanárok pedig új módszereket kapnak arra, hogy a diákokat olyan fontos témák irányába tereljék, mint például az élelmiszer-pazarlás, a környezetszennyezés vagy az egészséges étkezés.

A folyamat során Európa-szerte tanárokkal azon dolgoznak a projekt megvalósítói, hogy egy olyan keretrendszert alakítsanak ki, amelyben ez a nyitott tanulás iskolai szinten kipróbálható, megvalósítható lesz.

Ennek illusztrálására készült egy kisfilm: https://www.youtube.com/watch?v=3gjuYWby9tM

Néhány tanár már megosztotta a projektben a tapasztalatait: „Szívesen nézem, ahogy így tanulnak a gyerekek. Köszönöm a lehetőséget, hogy szélesíthettem a látókörömet.” – mondta egy pedagógus Izraelből.

„Ennek a projektnek köszönhetően inkább oktatónak éreztem magam, mint tanárnak. A tanár tanít, a pedagógus pedig segíti a tanulókat a tanulásban. Egy ilyen változás ráébreszti a tanulókat arra, hogy ők felelősek azért, hogy mennyit tanulnak, és hogy oktatóként segíthetek nekik a tanulásban.” – nyilatkozta egy pedagógus kolléga Lengyelországból.

A visszajelzések gyűjtése még folyamatban van, de már most tanúi vagyunk annak, hogy mennyi pozitív hatás éri mind a tanárokat, mind a tanulókat.

Következő lépésben a keretrendszer további tesztelése zajlik a 2022/2023-as tanév során, 2022-ben 10 országban, közel 150 iskolában indulhat el ez: Görögországban, Magyarországon, Izraelben, Hollandiában, Lengyelországban, Portugáliában, Romániában, Spanyolországban, Svédországban és az Egyesült Királyságban.

Ha szeretne részese lenni ennek a nyitott iskolai mozgalomnak, a Mobilis örömmel működne együtt a projekt iránt nyitott és érdeklődő iskolákkal.

Ha többet szeretne tudni a projektről, látogassa meg a „Make it Open” projekt weboldalát, 
about – make it open
vagy lépjen kapcsolatba a Mobilis munkatársával, Keszthelyi Bernadettel a [email protected] email címen.


Kosár

Az Ön kosara üres.

Hírek

2022/05/16

Mától elérhető a tanárok közreműködésével kifejlesztett Nyitott iskola navigátor

A navigátort tanárok készítették tanároknak. A platform kifejlesztését a WAAG laboratórium irányította, amely Hollandiában évek óta az...
2022/05/13

Egy innovatív nyitott iskolai tananyag a hulladékszennyezésből fakadó problémák jobb megértéséhez

Mostani cikkünkben a hollandiai Waag technológiai és társadalomkutatási laboratórium vezetésével, a holland Ir. Lely Lyceum...
2022/03/29

Ingyenes látogatás álláskeresőknek a Mobilisben

A Mobilis Interaktív Kiállítási Központ ingyenes belépési lehetőséget biztosít álláskeresők részére!

Programok, események

2022/09/30 - 2022/09/30

Kutatók Éjszakája 2022.

2022-ben is csatlakozik a Mobilis az oszágosan megrendezett Kutatók Éjszakája eseménysorozathoz. Ebben az évben az űrkutatás lesz a főtémánk.
2022/08/25 - 2022/08/25

Make It Open pedagógus szakmai nap

2022/06/20 - 2022/08/19

Mobilis nyári táborai

Már lehet jelentkezni a Mobilis nyári táboraiba! Bővítettük kínálatunkat, hogy még több változatos tematikájú élményből választhassatok a nyárra!
2022/05/29 - 2022/05/29

Ingyenes GYERMEKNAP a Mobilis Okos Parkban

Gyermeknapon mindenki számára megynyitjuk a Mobilis új Okos Parkját.
2022/04/22 - 2022/12/31

Mesterséges intelligencia képzés pedagógusok számára

Szeretnénk a figyelmébe ajánlani a Mobilis Interaktív Kiállítási Központ által biztosított új informális tanulási lehetőséget.

Facebook

Bezár
Keresendő kifejezés