Ingyenes femcoop Plus foglalkozások

A projektről röviden:
Az osztrák-magyar határon átnyúló együttműködésben megvalósuló femcoop PLUS c. projekt célja a 6-15 éves korosztályba tartozó lányok műszaki pályák felé orientálása, ezáltal közvetve a női munkaerő arányának növelése a műszaki szakmákban. A projekt keretében a diákok és tanárok két fő témakör (1. IT robotika, 2. Energiatechnika) mentén vehetnek részt egy általuk kiválasztott – az alábbiakban részletezett – térítésmentes foglalkozáson.

A foglalkozások célja:
A lányok pályaorientációja, érdeklődésük felkeltése a műszaki pályák iránt, ezáltal közvetve (hosszú távon) a szakemberhiány csökkentése és a női munkavállalók arányának növelése a műszaki szakmákban.

Résztvevők száma: maximum 20 fő

Foglalkozási forma: páros, illetve csoportmunka

Korcsoport: 6 - 15 éves lányok

A projektben érintett megyék: GYMS, Zala, Vas megye

A foglalkozások időtartama: 90 perc

- IT robotika témakörben a modulok lebonyolításához kb. 45 percre van szükség, így ebben az esetben az alábbiakban részletezett modulok közül kettőt kérünk kiválasztani.

- Energiatechnika témakörben a workshopok időtartama kb. 90 perc, ezért ebből a témakörből csak egy modul választható.

A modulok felépítése:
1. IT robotika témakör
Többnyire barkácsolás alapú foglalkozásokat tartalmaz, ahol különböző természettudományos jelenségeket vizsgálunk az általuk készített eszközökkel.
A LEGO robotos foglalkozás során a gyerekek LEGO készletek felhasználásával építenek és programoznak.

2. Energiatechnika témakör
Az egyes workshopok tartalmaznak egy általános elméleti ismeretanyagot, amelyet játékos formában és frontális csoportmunkával adunk át a gyerekeknek, valamint egy barkácsolás alapú gyakorlati részt.

VÁLASZTHATÓ MODULOK

1. IT robotika témakör

1. Folyadékok vezetőképességének hőmérsékletfüggésének vizsgálata
Egy egyszerű hőmérséklet szenzor készítése hangkártya, víz, mikrofon segítségével, amit egy gázfőző használatával melegítve figyelhetjük meg, hogyan változik a víz vezetőképessége.

2. Gyorsulásszenzor készítése
Hangkártya, parafa dugó és rézszalag segítségével készítünk egy gyorsulásérzékelőt, amely detektálja azt, ha meglökjük az üvegünk falát. Ezeket az információkat Audacity segítségével meg is tudjuk vizsgálni.

3. Fizikai mérések okostelefon szenzoraival
Ezen a foglalkozáson a diákok saját okostelefonjaikat használhatják „kész” szenzorként és különféle méréseket végezhetnek vele. Pl.: megmérhetjük egy matematikai inga lengésidejét, a centripetális gyorsulást, megmérhetjük mágnesek térerősségét, stb. Kérjük, ha tudnak, hozzanak magukkal okostelefont!

4. Mobilizált szondajáték
A foglalkozáson okostelefonunk segítségével próbálunk felmérni egy ismeretlen terepet. Ezeket az adatokat feldolgozva kaphatunk egy térképet, melyet a végén összevethetünk a valósággal. Kérjük, ha tudnak, hozzanak magukkal okostelefont!

5. Fizikai mérések videóelemző program segítségével
A Tracker nevű program segítségével képesek vagyunk mozgásokról precíz fizikai méréseket végezni. Az alkotás során egy Couette-féle viszkozimétert készítünk, amit a fent említett programmal tudunk megvizsgálni. Kérjük, ha tudnak, hozzanak magukkal okostelefont!

6. LEGO robot építés és programozás
Lehetőséget nyújtunk a programozás alapjaiba való betekintésre a LEGO EV3, Boost és WeDo készletek használatával. A három féle készlet segítségével biztosított, hogy minden korosztálynak a saját előtanulmányainak megfelelő ismeretanyagot kerüljön átadásra. A készletekben lévő szenzorok és motorok segítéségével különféle feladatokat végezhetünk el a megépített robotokkal pl.: színek felismerése, vonalkövetés, mozgásparancsok, tárgyak mozgatása, stb.

2. Energiatechnika témakör

1. Napenergia
Ezen a foglalkozáson a tanulók a nap energiáját vizsgálják. Hengertükör segítségével a beeső fénysugarakat egy egyenes mentén gyűjtjük össze. A fókuszba különböző színű és anyagú tárgyakat helyezünk, megfigyelhetjük a fény energiájának hasznosulását.

2. Újrahasznosítás
A modul a szelektív hulladékgyűjtést, illetve az anyagok újrafelhasználását helyezi előtérbe.
A tanulók által készített tárgyak (pl.: madáretető, könyvjelző, stb.) igyekeznek erősíteni a tudatos gondolkodást a témáról, illetve megmutatni, hogy értelmes dolgokat is tudunk készíteni a hulladéknak gondolt anyagokból.

3. Széltorony
Az egyre divatosabb passzív működésű házak világába kalauzoljuk el a foglalkozáson résztvevőket. A klímatornyok vagy széltornyok működését igyekszünk bemutatni, melyek a teljesen szélcsendes forró terekre és udvarokra is képesek kellemes légmozgást varázsolni teljesen passzívan, vagyis ember által fizetendő energia felhasználása nélkül.

4. Vízimalom
Ezen az órán a víz mozgási energiáját hasznosítjuk, és általa végeztetünk munkát. A gyerekek kis vízerőműveket építenek, és ezeket közvetlen munkavégzésre, vagy akár elektromos energia előállítására is használjuk.

A részvételt az alábbi megyékben található oktatási intézmények részére biztosítjuk térítésmentesen: Győr-Moson-Sopron megye, Vas megye, Zala megye.
Igény esetén, külön egyeztetés alapján, a projektben meghatározott keretösszeg erejéig ingyenes utazási lehetőséget biztosítunk a programokon részt venni kívánó csoportok számára.

Programok, események

2018/06/25 - 2018/06/29

Győri Gyerekegyetem 2018.

2018 nyarán második alkalommal kerül megrendezésre a Győri Gyerekegyetem a Széchenyi István Egyetem és Mobilis Interaktív Kiállítási...
2018/06/18 - 2018/08/24

Mobilis Élmény7 nyári táborok

A Mobilis táboraiban az interaktív játékok, az élménydús foglalkozások és bemutatók segítségével észrevétlenül juthatsz közelebb a ...
2018/04/27

Kísérletbazár 2018.

A Mobilis Interaktív Kiállítási Központ 2018. április 27-én ötödik alkalommal rendezi meg a régió legnagyobb tudománynépszerűsítő...

Hírek

2018/02/13

Sikeresen szerepelt a Mobilis Bits csapat a lengyelországi nemzetközi robotépítő és -programozó versenyen

Sikeresen szerepelt a Mobilis Bits csapata a FIRST LEGO League nemzetközi robotépítő és -programozó verseny közép-európai elődöntőjén,...
2018/02/02

10. Méhecskés ergo verseny a Mobilisben

A Méhecske Alapítvány idén 10. alkalommal szervezte meg az evezős ergométer versenyt Győrben.
2018/02/01

Facebook hírfolyam változások

A jövőben sem szeretne lemaradni a Mobilis híreiről? Csak három kattintás és továbbra is nyomon követheti a Mobilis eseményeit!

Facebook

Bezár
Keresendő kifejezés