mobilis interaktív élményközpont

Nyitott iskola, alkotópedagógia, közösségi tudomány - sikerrel zárult a Make it Open projektünk

2023.10.06. 11:36
A Mobilis Interaktív Élményközpont 2021-ben csatlakozott a MAKE IT OPEN c. nemzetközi projekthez, amely a nyitott iskola (open schooling), az alkotópedagógia (maker education) és a közösségi tudomány (citizen science) megközelítéseiből merít, hogy színt vigyen a természettudományos (STEM) tantárgyak oktatásába.

A projekt célja az volt, hogy az oktatási intézmények számára az eddigiektől eltérő megközelítést dolgozzon ki és valósítson meg, hogy előmozdítsa a tanárok, diákok, szülők, szakemberek, döntéshozók együttműködését egy-egy helyi probléma megoldása, vagy társadalmi cél (hulladékkezelés, környezetvédelem, biodiverzitás, megújuló energia) elérése érdekében. 

A Mobilis támogató központként (ún. HUB-ként) 15 iskola mentorálásában vett részt. A mentorálás során a projektben kidolgozott tananyagok megvalósításában nyújtott segítséget a pedagógus kollégák számára, amelyek témái a hulladékkezelés, a fizikai alapjelenségek megértésén át a környezet- és levegőszennyezésig terjedtek. A résztvevő tanárok részére a Mobilis több napos képzést biztosított, illetve a tananyagok megvalósítása során anyag- és eszközbeszerzést tett lehetővé az osztályoknak. Az elmúlt tanév során intézményünk minden résztvevő iskola számára ingyenes foglalkozásokat is biztosított a Mobilisben. A projekt során közel 60 pedagógust, 3200 diákot és 1100 szülőt sikerült bevonni a megvalósításba, így nagyon sikeresnek értékelhetjük a most záródó projektet.

A projekt zárásaként - a Mobilis és a résztvevő iskolák tapasztalataira és javaslataira támaszkodva - elkészült a Make it Open eszköztára („toolkit”), amely a tananyagok során alkalmazott pedagógiai módszereket, a projekt során levont tanulságokat tartalmazza, így nagyon hasznos információkkal szolgálhat a tananyagokat felhasználó tanárok, illetve azon szervezetek számára, akik a tananyagok megvalósításában bármilyen formában részt vesznek. Az eszköztár a „nyitott iskola” (open schooling) módszertanát és inspiráló példákat is tartalmaz, amelyek szintén alapját képezhetik a tananyagok későbbi megvalósításának.

A Mobilis projektzáró eseményként egy élménynapot szervezett a résztvevő iskolák számára, ahol a diákok és a pedagógusok többfajta élménypedagógiai foglalkozáson vehettek részt, az iskolák bemutatták a tananyagok megvalósításáról készült videóikat, megoszthatták tapasztalataikat a projekttel kapcsolatban.

A számokon túltekintve a pedagógusok és a diákok visszajelzései alapján az iskoláknak helyi szinten innovatív, nagyon sokszínmű, tartalmas és előremutató projekteket sikerült megvalósítaniuk.

Make it Open eszköztár: >>> 

Korábbi híreink >>>

Hírek

2024/04/29

Kísérletbazár

Nagy örömünkre immár nyolcadik alkalommal rendeztük meg legnagyobb tudománynépszerűsítő...
2024/04/25

A jövő mérnöknői, eSZEment lányok vetélkedője

A Széchenyi István Egyetem és a Mobilis Interaktív Élményközpont közös szervezésben...
2024/03/04

A tavaszi szünetben és a márciusi hosszú hétvégéken a családoké és egyéni látogatóké a Mobilis

A tavaszi szünetben (március 28-tól) nyitva leszünk, szeretettel várjuk látogatóinkat programjainkra, egy üdítő tavaszi játékra, illetve...

Facebook

Bezár
Keresendő kifejezés