Mobilis Interaktív Kiállítási Központ hétfő - péntek: 15:30-18:00, szombat: 9:00-18:00, vasárnap: szünnap Váltás normál változatra

Mérnöki iránytű - pályaorientáció másképp

Dátum: 2024.05.10. 09:45
Pályaorientációs programsorozatunkat a Széchenyi István Egyetemmel szoros együttműködésben valósítottuk meg a 2023/2024-es tanévben. A pályaválasztás előtt álló középiskolás fiataloknak szóló programjainkon találkozási alkalmakat szerveztünk olyan mérnökökkel, akik a műszaki pályát választották. Személyes történeteik, jelenlegi és korábbi munkaköreik, tanulmányaik keresztmetszetében igyekeztünk a mérnöki életpálya sokszínűségét bemutatni. Hogy miért? Mert fontosnak tartjuk, hogy a döntés előtt álló diákokat támogassuk.
Meghívott előadóink saját karrier-történeteiket osztották meg, majd egy kerekasztal-beszélgetésen a fiatalok tehették fel kérdéseiket, mi pedig igyekeztünk mindenre válaszolni, hogy eloszlassuk a bizonytalanságokat, és bátorítsuk őket.
A tanév során több alkalommal volt vendégünk a Széchenyi István Egyetem Digitális Fejlesztési Központja. Első ízben a dróntechnológia és drónrendszerek, ipari-, egyetemi fejlesztések álltak a fókuszban. Majd a szoftver-és játékfejlesztés mindennapjaiba engedtek betekintést vendégelőadóink.
A villamosmérnök képzést érintve a távközlés és rádiótechnológia területén tevékenykedő mérnökök vezették be a hallgatóságot a rádiókommunikáció rejtelmeibe.
A Széchenyi István Egyetem E-sport szakosztálya (SZESE) és a HUMDA Zrt. szakemberei - a fiatalok mindennapjaiban fontos szerepet játszó - e-sport-ról és ahhoz kapcsolódó fejlesztésekről és karrier lehetőségekről meséltek.
A tanév második félévében a Széchenyi István Egyetem Járműipari Kutatóközpontja kötelékében tevékenykedő vendégeket köszönthettünk a Mobilisben. A fiatal kutatómérnökök életútjának keresztmetszetében többek között a gépészmérnök képzésről is informálódhattunk. A SZEnergy hallgatói versenycsapat vezetője és mentora az egyetemi hallgatói életről és aktivitási lehetőségekről számoltak be.
Az önvezető járművek világán és irányítási rendszerén keresztül kapcsolódtunk a mechatronikai mérnök képzéshez. A programon résztvevők megismerhették a fejlesztőmérnökök munkáját, mindennapját és a szakterületükhöz kapcsolódó műszaki és informatikai kihívásokat.

Programsorozatunk zárásaként a hölgyek kerültek a fókuszba. Egy játékos csapatversenyt hirdettünk eSZEment lányok vetélkedője címmel, melynek keretében a pályaválasztás előtt álló lányok első kézből kaphattak információkat a mérnöki pályáról női mérnököktől, egyetemi oktatóktól. Az egyéni életutak és személyes történetek mind azt bizonyították, hogy a hölgyeknek semmi félnivalójuk nincs a mérnöki pályától.
A Mobilisbe érkező diákok minden alkalommal egy gyakorlati foglalkozással is tapasztaltabbak lettek. Laborfoglalkozással, robotprogramozással, drón irányítással, e-sport játékok és szimulátorok kipróbálásával, applikáció készítéssel, egyetemi laborlátogatásokkal színesítettük a programot, vagyis betekintést nyújtottunk a mérnöki lét mindennapi feladataiba és kihívásaiba.
Ingyenes programunk célja a pályaválasztás előtt álló fiatalok biztatása, hogy merjenek a mérnöki pályák felé orientálódni, illetve az egyes képzési területek bemutatása szakemberek által, kérdések megválaszolása és a SZE felsőoktatási kínálat bemutatása.


Útravalóként sok hasznos tippet kaptak a diákok vendégeinktől. Kiemelték az idegen nyelvek ismeretének fontosságát, a kapcsolatépítés, szorgalom, nyitottság jelentőségét, valamint az idő hasznos eltöltésének, a sportnak a fontosságát.
Ezúton is köszönjük vendégeinknek, hogy elfogadták meghívásunkat, bízunk benne, hogy a programjainkon megjelent több száz diák erőt, ötletet meríthetett a történetekből.
A pályaorientációs programsorozatunk 2024/2025-ös tanévben is hasonlóképpen folytatódik.