mobilis interaktív élményközpont

eSZEment - egyetemi szintű projektverseny középiskolásoknak

2023.12.04. 16:05
A Széchenyi István Egyetem Digitális Fejlesztési Központja pályaorientációs versenyt bonyolított le a Mobilis csapatával középiskolás diákoknak. A programon a műszaki és természettudományok iránt érdeklődő diákok mérhették össze tudásunkat.

A versenyen olyan feladatot kaptak a diákok, amely érzékelteti velük a valódi tudományos projektek összetettségét, a műszaki és a természettudományos ismeretek egymásra épülését, a csapatban való projektmunka fontosságát. Fontos cél volt, hogy a diákok belekóstolhassanak olyan technológiák használatába is, mely manapság már szinte mindenki számára elérhetők, és a kreatív tervezés-alkotás lehetőségeit nyitja meg.

Örömmel fogadtuk annak a hét középiskolás csapatnak a jelentkezését, akik vállalták a nagy kihívást.  A 10-12. évfolyamos diákok a Veszprémi Szakképzési Centrum Ipari Technikumból, a Kazinczy Ferenc Gimnázium és Kollégiumból, az Audi Hungaria Schule-ből, a Győri SZC Lukács Sándor Járműipari és Gépészeti Technikum és Kollégiumból, az Audi Hungária Iskolaközpontból, a Révai Miklós Gimnáziumból és a Mosonmagyaróvári Kossuth Lajos Gimnáziumból érkeztek.

A csapatok a versenyfeladat során a légnyomás és a magasság összefüggését vizsgálták. Ehhez az összetett projektfeladathoz egy önállóan működő mérőberendezést terveztek és építettek a Mobilis Digitális Műhelyében. A 3D nyomtatott eszközökhöz ejtőernyők készültek és egy nyomásmérő szenzort is programozni kellett a csapatoknak. Az így elkészült szerkezet drón segítségével repült a magasba, meghatározott magasságban magától levált, és az ernyő segítségével biztonságosan földet ért, miközben méréseket végzett.

Az adatok kiértékelését követően a csapatok a szakmai zsűri - dr. Dömötör Piroska, a Széchenyi István Egyetem adjunktusa, dr. Teschner Gergely, a Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kar adjunktusa és Daliás Tibor, a Széchenyi István Egyetem Digitális Fejlesztési Központ szenior IT fejlesztőmérnöke – előtt prezentálták a csapatmunka eredményét és a teljes munkafolyamatot.

Végül a dobogó legfelső fokára a GépÉszek, a Győri SZC Lukács Sándor Járműipari és Gépészeti Technikum és Kollégium csapata állt. Másodikként a B&B 3D, az Audi Hungária Iskolaközpont csapata végzett, míg a harmadik helyezett a Veszprémi Szakképzési Centrum Ipari Technikum csapata, az Ipari Aerospace lett.

Az első három helyezett, a Digitális Fejlesztési Központ támogatásának köszönhetően, 100.000,- 80.000,- és 50.000,- Ft-os pénzjutalomban részesült, a felkészítő tanárok egy-egy tablet-tet vehettek át. A verseny legjobbja egy 10 db-os Micro:Bit V2–es készletet és a HUMDA Zrt. ajándékcsomagját is magával vihette. Ezúton is gratulálunk a csapatoknak, bízunk benne, találkozunk a Mobilisben később is programjainkon, vagy a Széchenyi Egyetem képzésein.

Köszönjük a Széchenyi István Egyetem Digitális Fejlesztési Központ és a Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. támogatását.





Hírek

2024/04/25

A jövő mérnöknői, eSZEment lányok vetélkedője

A Széchenyi István Egyetem és a Mobilis Interaktív Élményközpont közös szervezésben...
2024/03/04

A tavaszi szünetben és a márciusi hosszú hétvégéken a családoké és egyéni látogatóké a Mobilis

A tavaszi szünetben (március 28-tól) nyitva leszünk, szeretettel várjuk látogatóinkat programjainkra, egy üdítő tavaszi játékra, illetve...
2024/02/19

Kirándul az osztály

Gőzerővel készülünk a tavaszra, hogy minél több diáknak legyen felejthetetlen...

Facebook

Bezár
Keresendő kifejezés