mobilis interaktív élményközpont

A jövő mérnöknői, eSZEment lányok vetélkedője

2024.04.25. 10:13
A Széchenyi István Egyetem és a Mobilis Interaktív Élményközpont közös szervezésben 2024. április 19-én, középiskolás lányok részére pályaorientációs vetélkedőt rendezett a Mobilisben.

Az eSZEment lányok vetélkedőre 11 lánycsapat nevezett győri középiskolákból. A vetélkedő során feladatként olyan projektmunkákat kaptak, amihez szükségük volt a digitális-, és fizika ismereteikre, és fontos volt a csapatmunka. Kiemelt célunk volt a pályaválasztás előtt álló lányok biztatása, hogy merjenek a mérnöki pályák felé orientálódni.

A nap folyamán a lányok első kézből kaptak információkat a mérnöki pályáról női mérnököktől, egyetemi oktatóktól. Vendégünk volt dr. Kovács Katalin egyetemi docens, a SZE Informatika Tanszék tanszékvezetője, dr. Henézi Diána Sarolta, a SZE Építész, Építő- és Közlekedésmérnöki Kar oktatási dékánhelyettese, a Közlekedési Tanszék adjunktusa és dr. habil. Zseni Anikó egyetemi docens SZE Alkalmazott Fenntarthatóság Tanszékről. A beszélgetést dr. Eisingerné dr. Balassa Boglárka, SZE Járműipari Kutatóközpont PR vezető moderálta.

Az egyéni életutak és személyes történetek mind azt bizonyították, hogy a hölgyeknek semmi félnivalójuk nincs a mérnöki pályától. Sőt! A különböző szemléletek összeadódnak, így a női mérnökök hozzájárulása nélkülözhetetlen az ipar és a technológia fejlődéséhez. A hölgyek más perspektívával rendelkeznek és más megközelítéseket alkalmaznak a problémamegoldás során, ami gazdagabb eredményhez vezethet.

A találkozón a Széchenyi István Egyetem Pályaorientációs és Marketing Központja is tartott egy tájékoztatót a versenyző lányoknak az egyetemi képzésekről és a felvételi eljárásról.

A vetélkedőn a csapatok feladata, egy több fokozatú Gauss-ágyú megépítése volt, és tulajdonságainak mérésekkel történő vizsgálata, majd egy mérési jegyzőkönyvet készítettek. Előre megépített robotpályán kellett végig vezetni egy Lego-járművet a helyszínen megírt programmal. A programozás alapjait itt ismerhették meg. Folyamatos tesztelés után 3 versenykört kellett teljesíteni, ahol a gyorsaságot és a pontosságot értékeltük.

A zárófeladat egy „pantomin játék” volt. A csapatok egy kísérleti bemutatót néztek meg, ahol az előadó a bemutató közben nem beszélt, legfeljebb rámutatott a kísérlet bizonyos részleteire ezzel irányítva a csapatok figyelmét. Minden bemutatott kísérlet után, egy kérdést kaptak, és egy online felületen keresztül, a mobiltelefonjuk segítségével választhatták ki a számunkra megfelelő választ.

A három feladatra adott pontok alapján alakult ki a vetélkedő végső állása.

I. helyezett:

Koczkás Lili - Győri SZC Baksa Kálmán Két Tanítási Nyelvű Gimnázium
Pákozdi Petra - Győri SZC Baksa Kálmán Két Tanítási Nyelvű Gimnázium
Péntek Nedda – Győri SZC Baksa Kálmán Két Tanítási Nyelvű Gimnázium

II. helyezett:

Neuberger Maja - Audi Hungária Iskolaközpont
Sajgo Emma- Audi Hungária Iskolaközpont
Szakál Borbála - Audi Hungária Iskolaközpont

III. helyezett:

Kiss Sára - Kazinczy Ferenc Gimnázium és Kollégium
Kiss Tekla - Kazinczy Ferenc Gimnázium és Kollégium
Tőke Nikoletta – Győri SZC Baksa Kálmán Két Tanítási Nyelvű Gimnázium)

Gratulálunk a csapatoknak, akik értékes díjazásban részesülhettek:

I. Huawei okosóra, ByeAlex és a Slepp VIP koncert jegy
II. Huawei okosóra, UNI by the Rusty kupon
III. Huawei okosóra, Mobilis társasjátékcsomag

Ezúton is köszönjük a Huawei Technologies, a Széchenyi István Egyetem és az UNI by the Rusty fejajánlásait a díjazáshoz! Köszönjük vendégeinknek, hogy eljöttek, és megosztották saját történetüket a részvevőkkel, és végül köszönet a lányoknak, tanáraiknak, hogy résztvettek ezen a nagyszerű programon!

Hírek

2024/04/29

Kísérletbazár

Nagy örömünkre immár nyolcadik alkalommal rendeztük meg legnagyobb tudománynépszerűsítő...
2024/04/25

A jövő mérnöknői, eSZEment lányok vetélkedője

A Széchenyi István Egyetem és a Mobilis Interaktív Élményközpont közös szervezésben...
2024/03/04

A tavaszi szünetben és a márciusi hosszú hétvégéken a családoké és egyéni látogatóké a Mobilis

A tavaszi szünetben (március 28-tól) nyitva leszünk, szeretettel várjuk látogatóinkat programjainkra, egy üdítő tavaszi játékra, illetve...

Facebook

Bezár
Keresendő kifejezés